Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

14. 03. 2019. 14:07   >>  13:37

PREISPITAJTE PREDLOG ISKLJUČENJA

Orban se izvinio Evropskoj narodnoj partiji

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pismo evropskim političarima koji su inicirali izbacivanje njegove sranke Fides iz Evropske narodne partije (EPP). On se u pismu izvinjava za uvrjedljive riječi, ali ističe i da ostaje pri svojim političkim stavovima.

Portparol mađarske vlade, rekao je da su pisma poslata na adrese svih 13 partija u Evropskom parlamentu koje su tražile isključivanje Fidesa.

Prema kopiji pisma, u koje je Rojters imao uvid, Orban je zatražio od lidera flamanskih demohrišćana Vutera Beke, da preispita predlog za izbacivanje Fidesa.

"Nije tajna da postoje ozbiljna neslaganja, o pitanju migracije, zaštiti hrišćanske kulture i budućnosti Evrope. Takođe nije tajna da mi ne želimo da mijenjamo naš stav po tim pitanjima", naveo je Orban.

On je dodao da ne smatra razboritim potezom da se takve nesuglasice rješavaju "isključivanjem partije iz nase političke porodice".

"Stoga bih želio da Vas zamolim da preispitate svoj predlog o isključivanju, ako je to moguće", rekao je Orban.

Lider EPP i kandidat za predsjednika Evropske komisije Manfred Veber, rekao je ranije da je Orbanovo izvinjenje za vrijeđanje članova EPP-a, uslov ostanak Fidesa u toj grupi konzervativnih partija u Evropskom parlamentu.

Orban se izvinio za to što je u nedavnom intervjuu za "Velt am zontag", svoje kritičare nazvao "korisnim idiotima", navodeći da je to zapravo Lenjinov citat kojim je, kako kaže, želio da kritikuje određenu politiku, a ne određene političare.

"Ovim bih želio da vam uputim izvinjenje, ako ste moju izjavu shvatili kao ličnu uvredu", rekao je Orban. On se, ocjenjuje Rojters, nije izvinio generalno za svoju politiku u EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније