Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

14. 03. 2019. 10:36 >> 10:11

KLIMATSKE PROMJENE

Sjutra protest mladih u 100 zemalja

"Godine 2050. vi ćete biti mrtvi, ali mi nećemo" poručuju mladi širom svijeta preko društevnih mreža, koji će se okupiti sjutra da učestvuju na protestima sa kojih će od odraslih zatražiti da preduzmu odlučne mjere protiv klimatskih promjena.

Protesti mladih su planirani u 98 zemalja, a po uzoru na Šveđanku Gretu Tunberg koja je pokrenula taj pokret.

Poziv na sedmične proteste mlade aktivistkinje, koja od ljeta svaki petak štrajkuje za klimu ispred parlamenta u Stokholmu, naišao je do sada na odziv u nekoliko zemalja, između ostalih, Belgiji i Njemačkoj, gdje se okupljaju hiljede mladih.

Na ovom "svjetskom štrajku za budućnost" 15. marta srednjoškolci i studenti pripremaju se da napuste učionice u Sidneju, Parizu, Tokiju, Montrealu, Hong Kongu i Kampali.

"Štrajkamo kako bismo poručili našim vladama da ispune svoju dužnost i da nam pruže dokaze" navodi se u javnom apelu na Facebooku.

Mladi traže dokaze da svijet preduzima mjere koje su potrebne kako bi se ograničilo globalno zagrijavanje na ne više od dva stepena Celzijusova, u odnosu na predindustrijsko razdoblje, kako je predviđeno Sporazumom iz Pariza.

"Jednostavno govore da će pokušati da učini najbolje što mogu, a to nije dovoljno, jer naša kuća gori i želim da počnete da paničite", upozorava 16-godišnja Tunberg.

Pokretom nazvanim "Petkom za budućnost" predviđeno je više od hiljadu protesta u stotinu zemalja. Teško je, međutim, znati koliko će se mladih odazvati.

"Test za pokret neće biti broj mladih koje će se mobilizovati 15. marta, nego mjere koje će društvo preduzeti u pogledu klimatske krize", kazala je Karen O'Brajan, sociološkinja sa Univerziteta u Oslu.

"Mladi su birači sjutrašnjice, vođe političkih stranka i interesnih grupa. To nije beznačajno", kazao je Sebastijan Trejer, glavni direktor Instituta za održiv razvoj i međunarodne odnose (IDDRI).

Više političkih zvaničnika u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Hong Kongu, pokušalo je da vrati mlade u školske klupe, prijeteći posljedicama u slučaju napuštanja nastave.

U Francuskoj je ministar obrazovanja pozvao da se tog dana organiziraju rasprave o klimi u srednjim školama.

Nevladina organizacija "350.org" koja podržava mobilizaciju nada se da će protesti biti prekretnica koja će nešto promijeniti.

"Taj svjetski štrajk biće prekretnica u svjetskoj istoriji, trenutak u kojem će odrasli naučiti da slijede svoju djecu radi istinskih promjena", rekao je Nikolas Heringer.

Ta mobilizacija mladih dio je šireg građanskog pokreta za klimu koji uključuje građansku neposlušnost ili pravne korake poput tužbe zbog "nedjelovanja za klimu" koju bi danas u Parizu trebale da podnesu četiri nevladine organizacije koje podržava više od dva milona potpisnika peticije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније