Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

14. 03. 2019. 09:16   >>  08:49

U VENECUELI

Struja stigla u većini zemlje, bolnice i dalje najugroženije

Venecuelanski ministar informisanja izjavio je kako je u potpunosti vraćena struja u svim djelovima te zemlje, javlja CNN, ali reporteri te medijske kuće tvrde da je u nekim krajevima još nema.

Nestanak struje koji traje od 7. marta ostavio je mnoge domove bez tekuće vode i izazvao haos u bolnicama, na ulicama, u trgovinama i školama. Smatra se da u 19 od 23 države nije bilo električne energije, a glavni grad Karakas bio je većinom prekriven tamom.

Ministar informisanja Jorge Rodrigez izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare, kako je "predsjednik Nikolas Maduro odlučio ponovno da pokrene sve radne aktivnosti širom zemlje" u četvrtak i dodao kako škole neće raditi još 24 sata.

Pozvao je ljude da isključe aparate i ugase svjetla.

"Pomozite nam da vam pomognemo", rekao je.

Novinari CNN-a na terenu vide pomalo drugačiju situaciju. Električna energija obnovljena je u mnogim dijelovima Karakasa, ali ne svugdje.

Ljekar iz neprofitne organizacije "Medicos por la Salud" izjavio je u srijedu za CNN da mnoge bolnice u Venecueli i dalje imaju prekide struje tokom cijelog dana. Tako su bolnice u Valenciji, Meridi i Marakaibou izvijestile o dugosatnim prekidima električne energije. Ljekari se u spomenutim gradovima oslanjaju na generatore ili prevoze svoje pacijente u bolnice u susjednim gradovima.

Ministar Rodrigez takođe je rekao kako 80 odsto zemlje i 70 odsto glavnog grada sada ima pitku vodu.

Tokom nestanka struje širom zemlje mnogi građani morali su, zbog prestanka rada električnih pumpi, puniti rezervaore vodom na prirodnim izvorima. Nekima je jedini izvor vode bio prljavi potok ili odvodne cijevi.

Rodrigez je okrivio, na konferenciji, opoziciju i sve one koji podržavaju samoproglašenog predsjednika Huana Gvaida za višednevni nestanak struje i rekao kako su pokušali srušiti električnu mrežu uključivanjem svih mogućih uređaja.

Opozicija je izjavila kako je zbog nestanka struje u državi poginulo najmanje 17 osoba. Privremeni samoproglašeni predsjednik Gvaido za ovakvo stanje u zemlji okrivio je vladu službenog predsjednika, a Maduro krivicu prebacio na SAD i imperijalističke sile.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније