Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

13. 03. 2019. 08:17   >>  07:44

MOGERINI PORUČILA

Nova runda razgovora Beograda i Prištine, tek kad se ukinu takse

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je na sjednici Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) u Njujorku, da "carine koje je Vlada Kosova zavela na uvoz iz Srbije moraju da se stave van snage" i da će "čim te takse budu ukinute", sazvati novu rundu dijaloga Beograd - Priština.

Cilj dijaloga je, kako je podvukla, da se "postigne pravno obavezujući sporazum koji se mora latiti rješavanja svih otvorenih pitanja i dovesti do potpune normalizacije odnosa Prištine i Beograda", a koji će dobiti podršku SBUN i o kome se moraju isključivo dogovoriti same strane u dijalogu - Beograd i Priština.

"Konačni sporazum Beograda i Prištine "mora biti saglasan međunarodnom pravu i dobiti podršku Savjeta bezbjednosti UN, tako da vaša uloga jeste i biće ključna, a mi smo spremni, ja sam lično spremna, da ojačam našu razmjenu kontakata o tome sa svim članovima SBUN", kazala je Mogerini.

Čelnica Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) je to rekla u utorak obrazlažući ključne pravce i načela međunarodne politike Evropske unije članovima SBUN.

"Ja lično posredujem u dijalogu", predočila je Federika Mogerini, "ali dijalog nije moja stvar, niti stvar Evropske unije ili bilo koga od vas ovde za stolom, već pripada dvijema stranama (Beogradu i Prištini) i one su te koje treba da postignu sporazum koji bi bio obostrano prihvatljiv i odgovarajući".

Prema njenim riječima, "povoljan ishod dijaloga Beograd-Priština bi dao više nade cijelom regionu i bio obrazac i nadahnuće za Evropu i cio svijet".

Šefica EEAS je dodala da želi da, pored ostalih, pomene "još dva doprinosa Evropske unije multilateralnom poretku" u svijetu, za koji se EU zalaže, a to su zbivanja vezana "za pomirenje na Balkanu".

Ona je tu istakla dijalog Beograd-Priština i, kako je rekla, "ono što se već smatra istorijskim događajem na Balkanu. I šta je novi pozitivan primjer saradnje EU I UN", a to je sporazum Skoplja i Atine o rješavanju pitanja imena.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније