Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

12. 03. 2019. 13:39   >>  13:05

U ITALIJI NOVI ZAKON

Nevakcinisana djeca ne mogu u školu

Djeca u Italiji ne mogu dolaziti u školu, ako ne mogu dokazati da su vakcinisana, a roditelji nevakcinisane djece biće kažnjena i do 500 eura, ako ipak pošalju djecu u školi. Do ove nesvakidašnje zabrane došlo je nakon višemjesečne rasprave oko obaveznog vakcinisanja.

Prema novim propisima djecu ispod šest godina poslaće nazad kući, javlja BBC.

Novi zakon donijet je usred talasa novih slučajeva malih boginja koje su, kao i u brojnim drugim svjetskim zemljama, doživjele veliki povratak zbog pada vancinisanosti među opštom populacijom.

Ipak, italijanski zvaničnici tvrde da se vakcinacija popravila otkad je zakon donijet.

Stopa vakcinisanosti pala je ispod 80 odsto, a Svjetska zdravstvena organizacija smatra da je stopa od 95 odsto potrebna kako bi se zaustavilo širenje zaraze. To je stopa kada se takozvani "imunitet krda" aktivira, što znači da je dovoljni procenat populacije vakcinisan da je gotovo onemogućio širenje zaraze među onima koji ne mogu biti vakcinisani - bebe premlade da bi se vakcinisale i bolesnike s kompromitujućim imunitetom.

Jedan od njih je i osmogodišnjak koji se oporavlja od leukemije i koji nije mogao ići u školu prošlog mjeseca zbog svog slabog imuniteta i previsokog postotka učenika koji se nijesu vakcinisali, uključujući nekoliko njegovih kolega iz razreda.

Italijanska zdravstvena agencija objavila je podatke prema kojima je stopa imunizacije narasla gotovo na 95 odsto ili nešto ispod te stope za djecu rođenu 2015, zavisno o pojedinim vakcinama.

Prema takozvanom Lorenzinovom zakonz, nazvan tako po bivšem ministru zdravstva koji ga je uveo, djeca moraju primiti čitav niz obaveznih vakcina prije nego krenu u školu, uključujući one za ovčje boginje, dječju paralizu, morbile, zaušnjake i rubeolu.

Djeca do šest godina starosti biće isključena iz vrtića i jaslica ako ne budu imali potvrdu o vakcinisanosti. Djeci između šest i 16 godina ne može se zabraniti odlazak u školu, ali njihovim roditeljima prijete kazne ako ne dovrše obaveznu imunizaciju djece.

Nova italijanska vlada prvo se protivila zakonu, pa se predomislila.

Krajnji rok za potvrdu vakcinacije završio je juče, nakon jedne odgode.

"Sada su svi imali vremena sve nadoknaditi", rekla je ministarka zdravstva Đulija Grilo za italijanske novine "La Reppublica" i dodala kako su pravila sada jasna: "Nema vakcine, nema škole".

Zanimljivo je da je potpredsjednik vlade Mateo Salvini, navodno vršio pritisak na Grilo da dodatno odgodi rok za vakcinaciju, odnosno pribavljanje dokumentacije o tome, ali ministarka se oduprla pritisku. Štoviše, kad je koalicija populističkog Pokreta pet zvijezda i desničarske Lige formirala vladu, najavila je da će odbaciti obavezno vakcinisanje, iako je kasnije promijenila stav. Obje su se stranke našle pod kritikama da pokušavaju progurati politike usmjerene protiv vakcinacije.

Grilo je u objavi na Facebooku priznala da je vlada dotični zakon "kritikovala iz nekoliko razloga - i rekla da će zakon biti izmijenjen da bi uključio samo one vakcine koje su nužno utemeljene na naučnim podacima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније