Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 03. 2019. 23:25 >> 22:54

PRVA POSJETA BAGDADU

Rohani želi da ojača odnose s Irakom

Iranski predsjednik Hasan Rohani stigao je danas u prvu zvaničnu posjetu Iraku, zemlju s kojom je Teheran vodio rat 80-tih godina prošlog vijeka, a kasnije bio podrška u borbi protiv terorista Islamske države.

"Odnosi između Irana i Iraka su posebni. U posljednjih nekoliko godina, narod Irana je prošao test s ponosom i kad god se narodi u regionu suočavaju sa problemom i zatraže pomoć od iranskog naroda i Vlade, pohitamo da im pomognemo", rekao je Rohani.

Rohani je stigao u trodnevnu posjetu Bagdadu s visokom iranskom političko-ekonomskom delegacijom.

"Stabilan Irak dovešće do stabilnosti u čitavom regionu. Želimo da budemo vezane države, a ne jedna protiv druge i da privučemo i druge u naše društvo", rekao je Rohani novinarima poslije razgovora sa predsjednikom Iraka Barhamom Salihom.

Salih je naveo da je Bagdad centralna lokacija od presudnog značaja za rješavanje regionalnih problema i zahvalio je Iranu na podršci tokom borbe Iraka protiv Islamske države.

"Pobjeda koja je osvojena protiv Islamske države u Iraku bila je važna i velika pobjeda", rekao je Salih i dodao da ona nije potpuna i da "iskorjenjivanje te bolesti" zahtjeva veće regionalne napore i saradnju.

Po dolasku u Irak, Rohana je sačekao irački ministar spoljnih poslova Mohamed Ali al Hakim s počasnom gardom postrojenom na aerodromu u Bagdadu.

Rohani je zatim posjetio hram imama Kadima, sedmog od 12 najcjenjenijih šiitskih sveštenika. Rohani, koji je i sam šiitski sveštenik, zastao je prije no što je dodirnuo ogradu koja okružuje imamov grob.

Rohani će se kasnije sastati s iračkim premijerom Adel Abdul Mahdijem, kao i sa drugim političarima i šiitskim liderima.

Posjeta iranskog predsjednika Iraku pokazuje koliko se toga promijenilo od 1980-ih godina prošlog vijeka, kada je tadašnji irački predsjednik Sadam Husein napao Iran, što je dovelo do osmogodišnjeg rata u kojem je poginulo, kako se procjenjuje, oko milion ljudi.

Poslije 2003. i američke invazije na Irak u cilju svrgavanja Sadama, Iran je počeo kampanju podrške ekstremista koji su na svojoj meti imali američke snage u Iraku, da bi, sa pobjedom Rohanija na predsjedničkim izborima 2013, Irak počeo da dobija iransku paramilitarnu pomoć u borbi protiv terorista Islamske države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније