Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

06. 03. 2019. 14:16   >>  13:44

AMERIČKA AMBASADORKA U UKRAJINI

Oštra kritika vlasti zbog korupcije

Američka ambasadorka u Kijevu uputila je neuobičajenu oštru kritiku ukrajinskoj vladi pozivajući ukrajinske vlasti da smijene tužioca za borbu protiv korupcije i krenu da rješavaju probleme korupcije u zemlji, proizilazi iz njenog govora objavljenog danas.

Ambasadorka Mari Jovanovič rekla je da napori ukrajinske vlade još nijesu doveli do reformi u borbi protiv korupcije ili vladavini prava "koje Ukrajinci očekuju ili zaslužuju".

U iznenađujuće grubim opaskama ambasadorka je pozvala ukrajinske zvaničnike da smijene specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije Nazara Holodnitskija optuženog da je pomagao osumnjičenim da izbjegnu optužbe o korupciji.

"Niko ko je snimljen kako podučava osumnjičene kako da izbjegnu optužbe o korupciji ne može da uživa povjerenje da će on procesuirati te iste slučajeve", rekla je u juče održanom govoru američka ambasadorka osvrćući se na nedavne snimke u kojima je navodno Holoditski uhvaćen kako daje savjet osumnjičenim za korupciju.

Ukrajinski Ustavni sud je krajem februara poništio zakon protiv bogaćenja zvaničnika što je izazvalo sumnju u odlučnost ukrajinske vlade da riješi ili se bori sa rasprostranjenom korupcijom.

Ukrajinski mediji su takođe prošle nedjelje objavili istragu o navodnim programima prevare u vojnoj industriji zemlje. Prema tom izvještaju navodi se da su članovi unutrašnjeg kruga predsjednika Petra Porošenka uključeni u te pronevjere.

U osvrtu na taj skandal Jovonovič je pozvala na potpunu reviziju državne vojne kompanije za nabavku i veću transparentnost za vojne ugovore.

Ukrajinska nova Vlada obećala je da će se boriti protiv korupcije kad je došla na vlast prije pet godina, i ustanovila je nekoliko tijela za borbu protiv korupcije, međutim korupcija je i dalje rasprostranjena u zemlji, prenosi AP.

Kritičke izjave ambasadorke su izgleda date da se podudare sa posjetom američkog podsekretara za politička pitanja Dejvida Hejla koji dolazi danas u Kijev da razgovara, između ostalog, o napretku zemlje u borbi protiv korupcije, navodi AP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније