Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

06. 03. 2019. 21:38 >> 21:05
1

POTRAGA ZA KOBALTOM

U ovo ulaže Bil Gejts

Koalicija milijardera, predvođena Bil Gejtsom, svoje bogatstvo ulaže u startap koji pokušava da pronađe nova nalazišta kobalta.

U nadi da na svijetu postoji još izvora metala koji je zahvaljujući upotrebi u električnim automobilima postao jedan od najpopularnijih svjetskih dobara, Kobold Metals je osmislio algoritme kojima pretražuje Zemljinu koru.

Ta kompanija je dobila novac od investicione kompanije iz Silicijumske doline Andresen Horovic i fonda Breakthrough Energy Ventures, koje finansiraju ni manje ni više Bil Gejts i desetak drugih biznismena među kojima su i najbogatiji ljudi na svijetu Džef Bezos, Džek Ma, Rej Dalio i Majkl Blumberg.

"Ono što stvaramo je zapravo Google Maps za Zemljinu koru, i ono što se nalazi ispod nje", rekla je Koni Čan iz Andresen Horovica.

Čak dvije trećine kobalta dolazi iz Demokratske Republike Kongo, a Kobold Metals je već kupio nekoliko zemljišta u Sjevernoj Americi, na kojima se nada da će pronaći taj traženi metal. Do kraja godine planiraju da posjeduju desetak novih nalazišta.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније