Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: I. P. ]

06. 03. 2019. 09:07 >> 08:33

REDIZAJNIRANA

Švajcarska predstavila novu novčanicu od 1.000 franaka

Švajcarska centralna banka (SNB) predstavila je redizajniranu verziju novčanice sa najvećom nominalnom vrijednošću od 1.000 franaka.

 

U saopštenju Centralne banke Švajcarske navodi se da će potpuno redizajnirana verzija novčanice, "manja i samim tim lakše za rukovanje" od prethodne, koja istovremeno uključuje "kompletnu bezbjednosnu zaštitu", biti u opticaju od 13. marta, prenosi AP.

Objašnjavajući da su ovakve odluke pitanje politike SNB, potredsjednik Upravnog odbora Fric Curbrig naglasio je da ovaj potez u potpunosti odgovara potrebama ljudi.

"Novčanica od 1.000 franaka se koristi za plaćanja, a takođe ima funkciju čuvanja vrijednosti. Gotovina je i dalje veoma popularna u Švajcarskoj, to je kulturni fenomen", rekao je na konferenciji za štampu Curbrueg.

Švajcarski pristup novčanicama je u suprotnosti sa pristupom Evroske centralne banke, koja je 2016. donijela odluku da od januara ove godine prestane štampanje novčanice od 500 eura, zbog zabrinutosti da se one često koriste za ilegalne aktivnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније