Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

04. 03. 2019. 23:22 >> 22:48

PALESTINCI NEGODUJU

SAD zatvorile konzulat u Jerusalimu

Sjedinjene Američke Države su zvanično zatvorile konzulat u Jerusalimu.Decenijama je konzulat funkcionisao kao de facto ambasada za Palestince. Sada će njima biti namjenjeno odjeljenje za palestinska pitanja u okviru ambasade.

Simbolična promjena, objavljena jutros u Stejt departmentu, daje ovlašćenje diplomatskim kanalima SAD-a sa Zapadnom obalom i pojasom Gaze i ambasadoru Dejvidu Fridmanu, koji dugo godina podržava i sakuplja novac za pokret jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali i oštro kritikuje palestinsko rukovodstvo.

Portparol Stejt departmenta Robert Paladino, saopštio je da takav potez "ne znači promjenu politike SAD-a u odnosu na Jerusalim, Zapadnu obalu i pojas Gaze".

Najava da će se konzulat zatvoriti, razgnjevila je Palestince u oktobru prošle godine i podstakla sumnje da SAD priznaju kontrolu Izraela nad istočnim Jerusalimom i Zapadnom obalom, okupiranim teritorijama na kojima Palestinci planiraju da osnuju svoju državu.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat, označio je to "posljednjim ekserom u kovčegu" za američku ulogu u mirovnom procesu. Palestinci kažu da su izgubili vjeru u ulogu admnistracije SAD-a, kao neutralnog arbitra u tom procesu.

Američki predsjednik Donald Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela u decembru 2017. godine, a u maju 2018. je ambasada njegove zemlje premještena iz Tel Aviva u taj grad.

Tada su Palestinci prekinuli većinu veza sa administracijom. SAD su takodje uskratile stotine miliona dolara humanitarne pomoći Palestincima, uključujući pomoć bolnicama.

Smanjeno je finansiranje i agencije UN-a, koja obezbeđuje pomoć palestinskim izbjeglicama, a zatvorena je i palestinska diplomatska misija u Vašingotnu.

Trampova administracija navodi oklijevanje palestinskih lidera da obnove mirovne pregovore, kao razlog za kaznene mjere, iako SAD još nijesu predstavile dugo očekivani i još uvjek obavijen velom misterije takozvani dogovor vijeka za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

Trampov zet i savjetnik Džared Kušner, u februaru je najavio da će sporazum predstaviti nakon izraelskih izbora u aprilu. Palestinska uprava ga je unapijred odbacila, optuživši SAD za pristrasnost prema Izraelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније