Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

01. 03. 2019. 22:28   >>  22:19

"GEST MIRA"

Pakistan predao Indiji pilota

Pakistanske vlasti su danas predale Indiji pilota zarobljenog tokom nedjelje u Kašmiru, kao "gest mira" u cilju okončanja jedne od najvećih kriza između dvije zemlje posljednjih nekoliko godina.

Pakistansko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da oslobađanje pilota ima za cilj "smanjenje rastućih tenzija sa Indijom".

Taj gest je pozdravio indijski premijer Narendra Modi koji je poželio dobrodošlicu pilotu.

I pored tog oslobađanja u Kašmiru su danas nastavljeni sukobi. Tokom dana su ispaljene rakete u blizini linije razgraničenja. U indijskoj dijelu Kašmira je stradalo 11 osoba, a nekoliko hiljada mještana je napustilo svoje domove.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju posljednjih 60 godina, a indijski dio Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista.

Pobunjenici se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira od Indije i pripajanja s Pakistanom, koji kontroliše dio te teritorije.

Procjenjuje se da je nekoliko desetina hiljada ljudi, pretežno civila, poginulo u tom konfliktu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније