Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

28. 02. 2019. 08:00 >> 07:26

KIM OTVORIO MOGUĆNOST

Diplomatsko predstavništvo SAD-a u Pjongjangu?

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un izjavio je danas u Hanoju na drugom samitu s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom da postoji mogućnost stalnog američkog diplomatskog predstavništva u Pjongjangu.

Američka kancelarija za vezu u Pjongjangu bi bila dobrodošla, rekao je Kim, koji je prvi put odgovorio na pitanja stranih novinara između dvije sesije razgovora s Trampom.

Takva vrsta predstavništva nije isti nivo kao ambasada ali je to prva etapa u normalizaciji diplomatskih odnosa između dvije zemlje koje su bile na suprotnim stranama za vrijeme Korejskog rata od 1950. do 1953. godine.

Tramp je na tu najavu odgovorio da bi to bila "dobra ideja".

Tokom prvog samita održanog 12. juna u Singapuru, Tramp i Kim su potpisali deklaraciju o denuklearizaciji korejskog poluostrva ali od tada nije učinjen napredak.

"Ne žurim" po pitanju postizanja sporazuma prema kojem bi Sjeverna Koreja okončala nuklearni program, ponovio je Tramp i dodao da brzina postizanja tog dogovora nije toliko važna za njega.

Američki predsjednik je ranije rekao da nema potrebe ubrzano uvjeriti Sjevernu Koreju da se nuklearno razoruža, ako se ta zemlja od toga uzdržava, kao što je to slučaj posljednjih godinu dana pošto nije sprovedena nijedna nuklearna proba.

Kim je sa svoje strane rekao da ne bi bio u Hanoju da nije spreman na denuklearizaciju ali je ostao nejasan o eventualnim konkretnim mjerama u rješavanju tog pitaja.

"O tome sada razgovaramo", rekao je lider Sjeverne Koreje.

Bijela kuća saopštila je da je poslije razgovora u luksuznom zdanju u centru Hanoja, predvođena ceremonija potpisivanja zajedničnog sporazuma kao i konferencija za novinare pred Trampov povratak u Vašington.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније