Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

27. 02. 2019. 13:50   >>  13:44

PAKISTAN SAOPŠTIO

"Oborili dva indijska aviona i zarobili dva pilota"

Pakistanska vojska je danas saopštila da je oborila dva indijska borbena aviona pošto su prešli granicu između te dvije nuklearne sile u Kašmiru i da je zarobila dva indijska pilota, od kojih je jedan povrijeđen.

Indija je priznala da je jedan od njenih borbenih aviona "izgubljen" u incidentima s Pakistanom i da je njegov pilot nestao.

Eskalacija tenzija uslijedila je nekoliko sati pošto je Pakistan saopštio da je šest civila poginulo od granata koje su indijske snage ispalile preko granice koja dijeli Kašmir na dva sektora.

Portparol vojske Pakistana Asif Gafor rekao je da su pakistanske snage zarobile dva pilota. Jedan od dva oborena aviona pao je u pakistanski dio Kašmira, a drugi u dio pod kontrolom Indije, kazao je Gafor.

Povrijeđenom pilotu pomoć je ukazana u vojnoj bolnici, naveo je Gafor i dodao da se prema pilotima "dobro postupa". Nije pomenuo njihov eventualni povratak u Indiju.

Portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Raveš Kumar rekao je da je jedan od njenih lovaca "Mig-21" nestao u incidentu s pakistanskim avionom u indijskom dijelu Kašmira. On je kazao da Indija i dalje "provjerava" da li je njen pilot u pritvoru u Pakistanu.

Dodao je da je jedan pakistanski avion oboren, što Pakistan negira.

Indijska policija je u međuvremenu saopštila da su zvaničnici pronašli četiri tijela u olupini helikoptera indijskog nog vazduhoplovstva koji se srušio u indijskom dijelu Kašmira.

Policija je navela da se helikopter danas srušio u blizini aeodroma u predgrađu Srinagara.

Nekoliko sati kasnije pakistanske vlasti su zatvorile vazdušni prostor za sve komercijalne letove, na navodeći kada bi oni mogli da budu obnovljeni.

I Indija i Pakistan pretenduju na cjelokupnu teritoriju podijeljenog Kašmira. Iako pakistanski i indijski vojnici često razmjenjuju vatru, situacija je eskalirala pošto je Indija juče izvela napad na teritoriju Pakistana, na najveći kamp za obuku grupe Džaiš-e-Mohamad, za koju Nju Delhi tvrdi da stoji iza samoubilačkog bombaškog napada na indijske vojnike u Kašmiru 14. februara.

Imran Kan poziva na dijalog: Ni Pakistan ni Indija ne smijeju da dozvole lošu procjenu situacije

Pakistanski premijer Imran Kan ponovo je ponudio "pregovore" Nju Delhiju i upozorio da Pakistan i Indija, kao zemlje koje posjeduju nuklearni arsenal, ne smiju sebi da dozvole lošu procjenu situacije.

"Ponovo pozivam Indiju da dođe za pregovarački sto. Spremni smo za dijalog, o terorizmu i bilo kom drugom pitanju", rekao je Kan u kratkom televizijskom obraćanju.

On je upitao da li Indija i Pakistan mogu sebi da priušte i najmanju lošu procjenu budući da obje zemlje posjeduju nuklearni arsenal.

"Možemo li da priuštimo i najmanju pogrešnu procjenu sa tipom naoružanja koje posjedujemo?" upitao je Kan.

Indijska vojska juče je izvela napad na pakistanskoj teritoriji, na kamp za obuku džihadista koji su preuzeli odgovornost za samoubilački bombaški napad u indijskom Kašmiru od 14. februara.

Islamabad je zatim upozorio Indiju da će odgovoriti na napade.

U pitanju je prva velika diplomatska kriza za premijera Kana, koji je dužnost preuzeo prošlog ljeta i koji se zalaže za dijalog sa Nju Delhijem.

Pakistanske snage saopštile su da su jutros oborile dva indijska aviona u vazušnom prostoru Pakistana i da su zarobile dva indijska pilota. Jedan od njih je prebačen u bolnicu.

Nju Delhi je sa svoje strane saopštio da je oborio jedan pakistanski avion u Kašmiru i da je "izgubio jedan Mig-21, čiji je pilot nestao u akciji".

Indija potvrdila da je izgubila jedan Mig-21 i da je pilot nestao

Indija je danas saopštila da je jedan od njenih lovaca "Mig-21" izgubljen u incidentu s pakistanskim avionom u indijskom dijelu Kašmira i da je njegov pilot nestao.

Portparol indijskog Ministarstva spoljnih poslova Raveš Kumar izjavio je da je oboren i jedan avion pakistanskog ratnog vazduhoplovstva i da su indijske snage vidjele kako on pada na pakistanski dio Kašmira.

Kumarova izjava uslijedila je nekoliko sati pošto je Pakistan saopštio da je njegovo ratno vazduhoplovstvo oborilo dva indijska aviona koja su prešla granicu u Kašmiru i zarobilo dva indijska pilota, od kojih je jedan povrijeđen.

Kumar je rekao da Indija i dalje "provjerava" da li je njen pilot u pritvoru u Pakistanu.

Pakistan zatvorio svoj vazdušni prostor 

Pakistan je zatvorio svoj vazdušni prostor "do daljeg", saopštila je danas Uprava za civilnu avijaciju pošto je Islamabad jutros objavio da je oborio dva indijska aviona.

"Civilna avijacija je do daljeg zvanično zatvorila svoj vazdušni prostor", navela je ta služba na Tviteru.

Portparol pakistanske vojske rekao je da je civilna avijacija odluku donijela "zbog nastalih okolnosti".

Izvor Frans presa rekao je da je Uprava civilne avijacije obavijestila sve kompanije da do novih instrukcija "obustave operacije u Pakistanu".

Pakistan oborio dva indijska aviona

Pakistan je "oborio" dva indijska aviona u svom vazdušnom prostoru, izjavio je danas portparol pakistanske vojske, general Asif Gafor.

"Vazduhoplovne snage su oborile dva indijska aviona u pakistanskom vazdušnom prostoru", naveo je pakistanski general na Tviteru.

On je dodao da je jedan avion pao u indijski Kašmir, a drugi u pakistanski dio Kašmira, kao i da je jedan od pilota priveden.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније