Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

26. 02. 2019. 13:40   >>  13:08 5

OPOZIV POROŠENKA?

Timošenko najavila pokretanje impičmenta

Kandidatkinja za predsjednicu Ukrajine Julija Timošenko najavila je početak impičmenta trenutnog predsjednika Ukrajine Petra Porošenka. Ona je to objavila, nakon što je objavljen tekst o njegovim ogromnim pronevjerama u vojsci, prenosi Sputnjik."Materijal koji su novinari objavili potpada pod Član 112. Krivičnog zakona, a to je veleizdaja", izjavila je Timošenkova tokom govora u Radi.

Ustav dozvoljava da se pokrene opoziv, ako se predsjednik tereti za veleizdaju ili neko drugo krivično djelo. Da bi se pokrenula procedura opoziva, Parlament je dužan da oformi privremenu istražnu komisiju, koja će prikupiti sve činjenice. Nakon toga, Vrhovna rada treba sa 226 glasova da donese rješenje o podnošenju tužbe protiv predsjednika, a zatim da sa 300 glasova pokrene postupak opoziva.

Ustavni sud mora prije toga da donese zaključak o zakonitosti postupka, a Vrhovni sud treba da potvrdi da je predsjednik države zaista počinio krivično delo.

Grupa ukrajinskih nezavisnih istraživačkih novinara Bihus.info nedavno je objavila materijal u kojem je razotkrivena šema velikih krađa u ukrajinskom sistemu odbrane. Autori izvještaja tvrde da su u pronevjere bili uključeni zvaničnici bliski Porošenku.

U istrazi se navodi da su Igor Gladkovski, sin prvog zamjenika sekretara Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine Olega Gladkovskog, i njegov drug i poslovni partner Vitalij Žukov, kao i Andrej Rogoza, od 2016. godine ukrajinskim odbrambenim preduzećima prodavali rezervne dijelove za vojnu opremu sa maržom od 300 odsto.

Oni su navodno krijumčarili robu sa teritorije Rusije ili su je kupovali u vojnim skladištima u Ukrajini. Novinari tvrde da su na taj način prestupnici od „Ukrooboronproma“ dobili više od devet miliona dolara.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније