Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 08. 2013. 11:35   >>  11:48

KAKO DOLIKUJE

Kraljevski ispraćaj za "kralja Roma"

Povorka ožalošćenih duga čak šest kilometara slijedila je od pokojnikove kuće do groblja, kovčeg s klimom i staklenim poklopcem, prolazeći pored velikih transparenata s likom Florina Ćoabe.

Hiljade Roma ispratilo je svoga "kralja" Florina Ćoabu (58) koji je prošle nedjelje preminuo nakon srčanog udara na odmoru u Turskoj.

Ćoabu je bio omiljeni vođa u romskoj zajednici. Suprugu Maricu oženio je kada je ima 14 godina i s njom je dobio četvero djece. Proglasio se kraljem nakon što je 1997. ceremonijalno preuzeo ulogu od oca koji je za vrijeme holokausta bio deportovan u SSSR.

Brinuo je o zajednici i Rome savjetovao da ne prose po ulici. Takođe ih je posticao na traženje većih prava kao manjina. Mladima je poručio da ne stupaju u brak prije nego što napune 16 godina.

Nakon što mu je 12-godišnja ćerka pokušala pobjeći iz Crkve za vrijeme vlastite svadbe, Ćoabu je postao aktivista za obrazovanje mladih Romkinja. Čerka se kasnije vratila i obavila ''svetu dužnost'', ali Ćoabu je shvatio da je djevojčicama nužno veće obrazovanje.

Samokrunisanog kralja Roma ispratili su i mnogi sugrađani koji nijesu pripadnici njegove zajednice.

"Krunski savjet", koji čine članovi njegove porodice, imenovao je njegove sinove Dorina i Danijela za nasljednike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније