Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

21. 02. 2019. 10:37 >> 10:05

SAMIT U VATIKANU

Papa sa biskupima o seksualnom zlostavljanju djece

Papa Franjo danas otvara četverodnevni samit u Vatikanu o borbi protiv svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece, na kome bi trebalo da učestvuju čelnici oko stotinu biskupskih konferencija sa svih kontinenata.

Događaj je organizovan kao odgovor na novi talas skandala u SAD-u, Čileu i drugim zemljama. Organizacije žrtava zlostavljanja zahtijevaju da se na skupu dogovori konkretan plan za borbu protiv pedofilije.

Papa, koji je tražio da biskupi prije dolaska u Rim razgovaraju sa žrtvama zlostavljanja u svojim biskupijama, pokušao je da umanji "inflaciju očekivanja" da će se na biskupskom skupu pronaći "lijek za sve".

Susret će dovesti do "protokola za dalje djelovanje, jer biskupi ponekad ne znaju što da rade", rekao je Papa.

Očekivalo se da Papa prisustvuje jučerašnjem sastanku sa žrtavam sveštenika pedofila i organizacionog odbora skupa o seksualnom zlostavljanju, ali Papa na taj skup nije došao.

"Papa Franjo nije bio na sastanku. Jasno smo rekli da to, po našem mišljenju, nije u redu – gdje je on?" zapitao je Peter Iseli, jedan od utemeljivača globalne organizacije "Okončajte svešteničko zlostavljanje" (ECA, Ending Clerical Abuse). U izjavi novinarima Iseli je rekao da su žrtve ponovile zahtjev da ih primi Papa.

"Moramo razgovarati sa Papom. Ako može da se sastane sa svim tim biskupima, može i sa nama", rekao je Iseli.

Cilj konferencije je podizanje svijesti o globalnom fenomenu seksualnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi, usprkos tome što mnogi u Africi, Aziji i na Bliskom istoku to negiraju i pedofiliju među klerom nazivaju "zapadnim problemom".

U mnogim dijelovima svijeta rasprava o nasilju nad djecom i seksu i danas je tabu, zbog čega je Vatikan i organizovao ovaj skup.

Pozvane su i žrtve zlostavljanja, posebno iz država u kojima su njihovi slučajevi ignorisani.

Otac Federiko Lombardi, koji će biti moderator rasprava u Rimu, ističe da je cilj da biskupi steknu "osjećaj zajedničke odgovornosti".

"U pitanju je vjerodostojnost Crkve", upozorava Lombardi.

Skup se održava nakon što je Papa, svešteničkog zvanja razriješio Teodora Mek Karika (88), bivšeg američkog kardinala, optuženog da je prije 50 godina napastovao tinejdžera.

Mek Karik , koji je u julu napustio vatikanski Kolegijum kardinala, tako je postao prvi kardinal koji je ostao bez zvanja, zbog seksualnog zlostavljanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније