Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

21. 02. 2019. 14:54   >>  14:23

PRODUŽITI PREGOVORE

Tusk protiv Bregzita bez dogovora

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, izjavio je za poljske medije, da je haotični Bregzit bez dogovora neprihvatljiv za obje strane i da, ako Velika Britanija ne pripremi ubrzano neki racionalni alternativni predlog, uvek postoji rezervni manevar da se produže pregovori.

"Nijesu svi koraci Britanaca racionalni. Ali i dalje živim u nadi da i tamo, kao što je slučaj ovdje, na evropskoj strani, postoji svijest da je tzv. 'no deal', dakle haotični rastanak bez ikakvog sporazuma, neprihvatljiv. Ako Britanci ne uspiju da pripreme neki projekat koji bi imao smisla, uvjek postoji mogućnost da se oduže pregovori", kazao je sinoć Tusk poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Tusk je dodao da britanska premijerka Tereza Mej, za sada nije pristalica takve varijante, ali je upozorio da je odugovlačenje pregovora dok Velika Britanija ne pripremi alternativu ,svakako bolja od razvoda bez sporazuma.

"On bi bio skup za sve. Prije svega za London, ali takođe i za preostalih 27 partnera", rekao je predsjednik Evropskog savjeta.

Svoju nedavnu kontroverznu izjavu, da u paklu postoji posebno mjesto za one koji su propagirali Bregzit, čak bez nacrta plana kako da Velika Britanija bezbedno napusti Evropsku uniju, Tusk je pravdao kao namjerno pretjerivanje da privuče pažnju, da neko mora da snosi odgovornost zato što svi sa obje strane Lamanša sada žive u napetosti.

"Te tenzije imaju opravdanja, jer tu pričamo o interesima miliona ljudi. Jer to nije samo pitanje diplomatije i traktata. To se tiče privrede, sudbine i života miliona građana Evrope i Velike Britanije. Očekivao bih od Britanaca da kada su već odlučili da odu, da predstave svoj projekat kako da izađu. Mi to umjesto njih ne možemo da učinimo", kazao je Tusk.

Predsednik ES izjavio je da nema sumnje da je u Velikoj Britaniji napravljena kardinalna greška, kada oni koji su promovisali Bregzit, nijesu vjerovali u svoju pobjedu i ni u najmanjoj mjeri se nijesu za nju i bezbjedni izlazak Velike Britanije pripremili.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније