Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

20. 02. 2019. 12:41 >> 12:09

PUTIN ZA JAČANJE NATALITETA

Više djece, manje poreza

Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini govorio o opadanju nataliteta i novim poreskim olakšicama za popravljanje demografske strukture stanovništva, a poručio je i da se Rusija mora kretati naprijed i to ubrzano. Predstavio je i nove tipove naoružanja, a najveću pažnju poklonio je hiperzvučnoj raketi "cirkon".

Putin je u okviru priče o naoružanju rekao da je pokrenuta serijska proizvodnja komleksa "avangard", kao i proizvodnja "sarmata". Najnovije oružje "peresvet" i "kinžal" pokazali su svoju efikasnost, a uspješno ispitivanje prošao je i "burevesnjik", dok će "posejdon" biti spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine, prenosi Sputnjik.

Putin je poručio da Rusija treba da se kreće samo naprijed i da to kretanje ubrza. Dodao je da ljudi moraju da osjete promjene i da se situacija mijenja nabolje, prenosi Tas.

Konstatujući da je Rusija ušla u veoma komplikovan demografski period, ruski predsjednik je rekao da je glavni zadatak da se sačuva ruski narod i da se podrže mladi koji formiraju porodicu, pošto je natalitet u opadanju.

"Više djece – manje poreza", poručio je Putin povodom novih mjera o povećanju nataliteta u zemlji.

Podsjetio je na nove mjere koje su uvedene za porodice – novčane naknade za prvo i drugo dijete, nevezano za region Ruske Federacije, gdje se dijete rodilo.

"Rješenje demografskih problema direktno je povezano sa smanjenjem siromaštva", ukazao je predsjednik Rusije i precizirao da je 2000. godine siromašnih bilo oko 40 miliona ljudi, dok je danas taj broj smanjen više nego duplo, na oko 19 miliona, prenosi Sputnjik.

Putin je tokom godišnjeg obraćanja u Federalnoj skupštini, izdvojio četiri ekonomska prioriteta zemlje – rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, poboljšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja.

Naložio je vladi da kreira najpovoljnije uslove za investicije u visoko-tehnološke startapove, prenosi agencija Tas.

"Cjelokupno naše zakonodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom", poručio je ruski predsjednik.

"Rusija će odgovoriti na bilo kakvo postavljanje nuklearnog oružja srednjeg dometa u Evropi, tako što ćemo nanišaniti ne samo zemlje u kojima američki projektili budu postavljeni, već i sam SAD", rekao je Putin.

On je naglasio da Rusija ne želi konfrontaciju i da neće prva postaviti nuklearne projektile u odgovoru na američko povlačenje iz Ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Ali i poručio da će ruska reakcija na bilo kakvo postavljanje projektila, biti odlučna i da bi američke vlasti morale računati s tim rizikom prije nego preduzmu takve korake.

Dodaje da zlatne i devizne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju cjelokupan spoljni dug zemlje, prvi put u istoriji.

Takođe je dao nalog Centralnoj banci da što prije moguće normalizuje domaće mikrofinansijsko tržište i ukazao na potrebu zaštite građana od "prevara beskrupuloznih kreditora".

Putin se osvrnuo i na problem u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će širom Rusije ove godine biti otvoreno mnoštvo novih nacionalnih parkova.

Pozabavio se i pitanjem infrastrukture, uz najavu da će ove godine preko Krimskog mosta krenuti željeznički saobraćaj, što će, ocjenjuje, dodatno pojačati tempo ekonomskog rasta tog poluostrva.

Predsjednik Ruske Federacije je rekao i da će uskoro biti pušten autoput između Moskve i Sankt Peterburga, kao i da će biti rekonstruisano 60 aerodroma širom zemlje.

Kada je riječ o sferi nauke i kosmosa, Putin je rekao da je neophodno povećati kapacitete satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto sprovede u djelo.

"Globalna konkurencija se premješta u oblasti nauke i obrazovanja", istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebni stručnjaci koji su spremni za ogromna dostignuća.

Putinom ovogodišnji govor je trajao 90 minuta, a ruska agencija Tas navodi da je najduži govor održao prošle godine, u trajanju od sat i 55 minuta, a najkraće obraćanje od 48 minuta imao je 2004. i 2005. godine.

Govori predsjednika Rusije u prosjeku su trajali po sat i 15 minuta.

Putinovo prvo obraćanje parlamentu iz 2000. godine, po stupanju na dužnost predsjednika Rusije, imalo je najmanji broj riječi – 5.146, dok je njegov prošlogodišnji govor i po tome bio najobimniji i sastojao se od 11.428 riječi.

Navodi se da predsjednički govor obično prati oko 1.000 zvanica, među kojima su – poslanici gornjeg i donjeg doma ruskog parlamenta, ministri, zvaničnici predsjedničke administracije, Ustavnog i Vrhovnog suda, diplomate, novinari i drugi.

Najmanje ih je bilo tokom prvog Putinovog govora – 980, a rekordnih 1.100 zvanica je zabilježno 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније