Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

19. 02. 2019. 09:25 >> 08:51
1

ŽALBA PROTIV TRAMPA

SAD: 16 država osporilo vanredno stanje

Ukupno 16 američkih saveznih država podnijelo je žalbu protiv administracije predsjednika Donalda Trampa zbog odluke o uvođenju vanrednog stanja kako bi bio izgrađen zid na granici s Meksikom.

Žalba je podnijeta u saveznom sudu u Kaliforniji i u njoj se navodi da Trampova odluka krši dvije ustavne odredbe, jedna se odnosi na zakonodavnu proceduru prilikom donošenja odluke, a druga na Kongres koji treba da ima posljednju riječ o javnom finansiranju.

U žalbi se takođe ukazuje da je Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost prekršilo zakon o zaštiti životne sredine jer nije procijenilo kakav bi uticaj na ekologiju imao zid na granici s Meksikom.

Dodaje se da je Tramp sam uveo zemlju "u ustavnu krizu".

Žalbu su podnijele države - Kalifornija, Kolorado, Konektikat, Delavar, Havaji, Ilinois, Mejn, Merilend, Mičigen, Minesota, Nevada, Nju Džerzi, Novi Meksiko, Njujork, Oregon i Virdžinija.

Američki predsjednik proglasio je u petak vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tramp je kao razlog naveo da želi da zaštiti zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što smatra za veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Tom mjerom Tramp će imati na raspolaganju oko osam milijardi dolara, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da.

Trampovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi položaja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније