Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

18. 02. 2019. 10:17   >>  09:45 2

NI "DA" NI "NE"

Abe odbio da potvrdi nominaciju Trampa za Nobela

Japanski premijer Šinzo Abe i njegov glavni portparol, odbili su da kažu da li je Abe imenovao predsjednika SAD-a Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

Na pitanje u parlamentu o tačnosti medijskih informacija o tome, Abe je rekao: "U svjetlu politike Nobelovog komiteta da 50 godina ne objavljuje imena nominovanih i kandidata, odbijam da komentarišem takve tvrdnje''.

Ni premijer, ni njegov portparol, međutim, nijesu osporili Trampovu izjavu datu novinarima u petak, da ga je Abe nominovao za Nobelovu nagradu za mir. Tramp je tada, na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, rekao da mu je japanski premijer predao "najljepšu kopiju" nominacije, napisanu na pet stranica, podsjeća Rojters.

Abe je, međutim, danas pohvalio Trampa, za, kako je naveo, odlučne korake namijenjene rješavanju nuklearnih i raketnih problema sa Sjevernom Korejom, dok je prošle godine održao istorijske pregovore na samitu SAD-Sjeverna Koreja.

"Visoko cijenim liderstvo predsednika Trampa", rekao je Abe.

Japanski list "Asahi šimbun" juče je objavio da je Abe prošle jeseni nominovao Trampa za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je američka vlada od njega to zatražila.

Međutim, taj list je, pozivajući se na neimenovani izvor japanske vlade, prenio da se američka vlada raspitivala za mišljenje japanskog premijera o mogućnosti da on nominuje Trampa za Nobelovu nagradu, nakon junskog samita SAD-Sjeverna Koreja.

Na stranici Nobelove fondacije, navodi se, da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja ispunjava kriterijume za nominaciju, što uključuje i sadašnje šefove država.

Po pravilima fondacije, imena i druge informacije o neuspjelim nominacijama ne smiju se otkriti 50 godina.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније