Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 02. 2019. 22:34   >>  22:03

ZBOG IZJAVE NETANJAHUA

Premijer Poljske otkazao posjetu Izraelu

Poljski premijer Mateuš Moravjecki demonstrativno je otkazao put u Izrael na prvi samit Višegradske grupe van Srednje Evrope.

On je otkazao put zbog izjave izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da su Poljaci sarađivali sa nacistima u Holokaustu, jer nije definitivno razjašnjeno da li je mislio na pojedince ili Poljake kao narod.

"Premijer Moravjecki je razgovarao telefonom sa premijerom Netanjahuom i obavijestio ga je da neće doći na samit. Poljsku će predstavljati ministar spoljnih poslova Jacek Čaputovič", saopštio je danas šef kancelarije premijera Moravjeckog Mihal Dvorčik, javlja državna poljska televizija TVP.info.

Razlog je izjava Netanjahua u četvrtak u Muzeju poljskih Jevreja POLIN u Varšavi kada je pominjući poljski kontroverzni zakon o zaštiti Poljaka i Poljske od kleveta pod prijetnjom kazne zatvora za pripisivanje poljskom narodu i poljskoj državi fašističkih zločina tokom Drugog svjetskog rata, Natanjahu rekao da su Poljaci sarađivali sa nacistima i da ne zna nikog ko je ikada osuđen zato što je to rekao.

Izjava u Džeruzalem postu i drugim izraelskim medijima izazvala je u Poljskoj veliki skandal jer je nejasno da li Netanjahu optužuje Poljake, narod, za učešće u Holokaustu ili govori samo o pojedincima koji su progonili Jevreje, predavali ih nacističkim okupacionim vlastima ili čak ubijali i sami, što je neosporna istorijska činjenica i za takve ljude postoji i posebna riječ u poljskom jeziku - šmalcovnjik.

Ambasadorka Izraela u Varšavi Ana Azari odmah je demantovala da je Netanjahu optužio Poljake kao narod a sa istim objašnjenjem u petak je došla i kancelarija Netanjahua, da je izraelski premijer samo rekao da u Poljskoj niko nije osuđen za to što je rekao da su pojedini Poljaci ubijali Jevreje.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova ipak je, nezadovoljno potpuno objašnjenjem, pozvalo ambasadorku u ministarstvo da dodatno tumači šta je mislio i rekao Netanjahu pošto, kako su prenijeli poljski mediji, izraelski mediji nemaju snimak izjave, te se ne zna tačno šta je premijer rekao a Moravjecki je sada otkazao posjetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније