Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

15. 02. 2019. 12:45   >>  12:12

GODIŠNJE

U ratnim područjima umre najmanje 100.000 beba

Najmanje 100.000 beba svake godine umre u ratom zahvaćenim zemljama širom svijeta, a broj djece koja žive u ratnim zonama najveći je u posljednje dvije decenije, navodi se u istraživanju organizacije "Spasite djecu" (Save the Children).

U izvještaju "Zaustavite rat protiv djece" su kao najčešći uzroci smrti djece navedeni ratna dejstva kao i posljedice sukoba poput gladi, oštećenih bolnica i ostale infrastrukture, nedostatak zdravstvene nege i sanitacije i uskraćivanje humanitarne pomoći.

Organizacija ističe da je u 2017. godini skoro svako peto dijete na svijetu, ili ukupno oko 420 miliona djece, živjelo u području zahvaćenom oružanim sukobom, što je najveći broj u posljednjih dvadeset godina.

Navedeno je da je od 2013. do 2017. u 10 zemalja najgore pogođenih ratovima zbog posljedica konflikta život izgubilo najmanje 550.000 beba. Radi se o Avganistanu, Jemenu, Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici, DR Kongu, Siriji, Iraku, Maliju, Nigeriji i Somaliji.

Takođe, procjena je da je u tim državama u tom periodu nastradalo 870.000 djece stare do pet godina, ali je moguće da je taj broj i veći.

Tokom tih pet godina, živote je u tih 10 zemalja izgubilo oko 175.000 boraca, navodi "Save the Children".

UN raspolažu pouzdanim podacima da je u 2017. godini u ratnim područjima u svijetu ubijeno ili osakaćeno 10.677 djece, što je 6 odsto više nego u godini koja je prethodila.

Od tog broja, samo u Avganistanu djeca su u 2017. godini, prema dokumentaciji UN-a, bila žrtve u 3.179 slučajeva, a najčešći uzrok stradanja su improvizovane ili neeksplodirane eksplozivne naprave i samoubilački napadi.

U izvještaju se navodi i da je sve češće kršenje međunarodnih normi i prava djece.

Navodi se da djeca svakodnevno rizikuju da budu ubijena ili osakaćena, regrutovana za ratovanje sa oružanim grupama, oteta, da budu žrtve seksualnog nasilja, napadnuta u školi ili im bude uskraćena humanitarna pomoć. U mnogim slučajevima se djeca svjesno biraju za mete.

Tokom 2017. godine, prema izvještaju, 8.000 dječaka i djevojčica je regrutovano u razne paravojne formacije širom svijeta.

"Šokantno je da se u 21. vijeku krećemo unazad kada su u pitanju jednostavni principi i moralni standardi – djeca i civili nikada ne smijeju da budu meta", rekla je direktorka "Save the Children" Hele Torning-Šmit.

Istraživanje "Stop the War on Children" objavljuje se drugu godinu zaredom, a ove godine je objavljeno uoči otvaranja Minhenske konferencije o bezbjednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније