Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

12. 02. 2019. 15:15 >> 14:45
1

BLOKIRA POMOĆ

Maduro gomila vojsku na granici sa Kolumbijom

Venecuelanska opozicija nastavila je sa pripremama za dopremu humanitarne pomoći u zemlju preko Kolumbije, Brazila i Kariba, uprkos protivljenju predsjednika Nikolasa Madura, čija je vlada dodatno povećala svoju vojnu prisutnost na granici.

Opozicioni čelnik Huan Guaido pozvao je stanovnike Venezuele da se dobrovoljno jave kako bi pomogli u primanju, skladištenju i distribuciji humanitarne pomoći, objavivši na Twitteru da se za to već prijavilo skoro 100 hiljada ljudi.

Humanitarna pomoć ne može da stigne

"Masovna organizacija i mobilizacija biće ključni za ulazak pomoći u zemlju i okončanje Madurove uzurpacije", napisao je Guaido.

Guaido, koji se proglasio za privremenog predsjednika Venecuele u januaru, nakon čega ga je do sada priznalo 50-ak zemalja, uputio je apel za pomoć stotinama hiljada najugroženijih stanovnika kojima, kako tvrdi, prijeti ozbiljna nestašica osnovnih životnih namirnica i ljekova.

Venecuela se godinama nalazi u dubokoj političko-ekonomskoj krizi. Konfiskacija i nacionalizacija su pogodile nacionalnu industriju dok se proizvodnja nafte, kojom se finansira 96 posto nacionalnog budžeta, urušila, zbog čega se uvoz osnovnih potrepština značajno ograničio.

U zemlji nedostaje više od 80 posto ljekova i medicinskog materijala, a redovno nema struje i vode. Zbog privredne krize i političkih previranja emigriralo je više od tri miliona ljudi.

Socijalistički predsjednik Maduro, koji je osvojio drugi mandat na januarskim izborima, koje mnogi smatraju nedemokratskim, tvrdi da je nestašica hrane i lijekova rezultat američkih sankcija.

Blokiran ključni most

Oko 100 tona američke humanitarne pomoći trenutno čeka u kolumbijskom graničnom mjestu Kukuti, nakon što je Venecuela blokirala ključni most na granici.

Nakon sastanka s brazilskim zvaničnicima u Bogoti, Guaidov predstavnik Lester Toledo izjavio je kako su u toku pripreme za uspostavljanje drugog centra za prikupljanje pomoći, u brazilskoj graničnoj državi Roraima.

Guaidov izaslanik u Bogoti Humberto Kalderon kazao je da je plan da se otvorite centre za prikupljanje pomoći u nekoliko regiona u Kolumbiji, Brazilu, i na nekim Karipskim ostrvima". Portoriko je takođe najavio slanje pomoći Venezueli.

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Karlos Holmes Truhilo, naglasio je "potpunu" predanost vlade u Bogoti pronalasku načina da se pomoć dopremi do "venecuelske braće".

Opozicija se nada da će uspjeti da pridobije vojsku na svoju stranu, kako bi se omogućio nesmetan prolaz pomoći.

Maduro gomila vojsku

Venecuela, međutim, gomila vojsku na granici sa Kolumbijom.

"Intenzivirali smo svoju prisutnost duž čitave granice, ne zbog predstave sa humanitarnom pomoći, nego zbog kriminalnih aktivnosti koje prodiru iz Kolumbije", izjavio je ministar obrane Vladimir Padrino.

Guaido je u međuvremenu objavio na Twitteru da je zdravstvenim centrima u Karakasu već isporučio prvu pošiljku pomoći koja je namijenjena djeci i trudnicama.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније