Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

10. 02. 2019. 15:29   >>  14:58

STAV SAD I RUSIJE

Savjetu bezbjednosti suprotstavljene rezolucije

SAD su podnijele Savjetu bezbjednosti UN nacrt rezolucije o Venecueli pozivajući na olakšanje dostavljanja međunarodne humanitarne pomoći i angažovanje za predsjedničke izbore, što je izazvalo kontrapredlog Rusije, naveli su diplomatski izvori.

Američki nacrt, u koji je agencija Frans pres imala uvid, izražava "punu podršku" Savjetu Narodne skupštine Venecuele, kao jedine izabrane demokratske institucije u zemlji. U njoj se izražava duboka zabrinutost zbog nasilja i pretjerane upotrebe sile venecuelanskih bezbjednosnih snaga "protiv mirnih nenaoružanih demonstranata".

Takođe se poziva na politički proces koji će voditi ka "slobodnim, pravednim i vjerodostojnim predsjedničkim izborima" i poziva generalni sekretar UN Antonio Gutereš da posreduje da bi se ostvario takav izborni proces.

Na kraju nacrta rezolucije se naglašava potreba da se izbjegne dodatno pogoršanje humanitarne situacije u Venecueli i olakša isporuka pomoći svima kojima je potrebna.

Za sada Vašington nije naveo datum kada bi moglo da se glasa o tom tekstu i pregovori o njemu se nastavljaju, rekao je jedan diplomata.

Prema drugom diplomati, Rusija koja podržava predsjednika Nikolasa Madura i optužuje SAD da podstiče "državni udar" u Venecueli, upotrijebiće svoje pravo veta.

Moskva je članicama Savjeta bezbjednosti predložila "alternativni tekst" rezolucije, naveli su diplomatski izvori. U tom tekstu se izražava "zabrinutost" Savjeta bezbjednosti zbog prijetnji pribjegavanja silom protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti Venecuele.

Takođe se kritikuje pokušaj intervenisanja u predmetima koji se uglavnom odnose na unutrašnja pitanja te zemlje.

U ruskom predlogu takođe se poziva na rješenje sadašnje situacije mirnim sredstvima, i pruža podrška svim inicijativama koje nastoje da se nađe takvo rješenje.

Prema jednom diplomati, ruski predlog rezolucije, u slučaju kad bi se podnio na glasanje ne bi dobio potreban broj devet glasova bez upotrebe veta neke od članica.

Opozicionar Huan Gvaido koji se proglasio privremenim predsjednikom Venecuele i koga je priznalo oko 40 zemalja rekao je u petak da je spreman na sve uključujući da dozvoli vojnu intervenciju SAD da istjera Nikolasa Madura sa vlasti.

Humanitarna pomoć SAD su nedavno uputile u kolumbijski grad Kukutu na granici sa Venecuelom, ali predsjednik Maduro rekao je da ona neće ući u njegovu zemlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније