Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

08. 02. 2019. 08:23   >>  07:52 1

"METAK ZA NOVINARA"

Saudijski princ 2017. govorio o ubistvu Kašogija

Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman je 2017. godine rekao da će upotrijebiti "metak" na novinaru Džamalu Kašogiju, ako on ne prestane da kritikuje ultrakonzervativnu kraljevinu, prenio je list Njujork tajms.

Njujorški list je citirao bivše i sadašnje zvaničnike, iz SAD i svijeta, koji su u obavještajnim izvještajima naveli da je princ to rekao u razgovoru sa rođakom Turkijem al-Dahilom.

Taj razgovor je presrela američka obavještajna služba, koja trenutno radi na prikupljanju podataka iz višegodišnje telefonske i SMS komunikacije saudijskog prestolonasljednika.

Mohamed bin Salman je u razgovoru rekao da, ako se Kašogi ne vrati u Saudijsku Arabiju svojom voljom, treba ga vratiti silom kao i da je spreman da za to upotrijebi "metak".

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti i saradnik Vašington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.

Ubistvo Kašogija je gurnulo Saudijsku Arabiju u ozbiljnu diplomatsku krizu i nanijelo veliku štetu reputaciji prestolonasljednika, kog su američki i turski zvaničnici optužili da je naredio ubistvo. Rijad je za smrt novinara okrivio "nekontrolisane" elemente.

Predsjednik SAD Donald Tramp kasnije danas treba da pred Kongresom iznese koga smatra odgovornim za smrt Kašogija. Grupa senatora, i republikanaca i demokrata, zakonom je obavezala predsjednika da u roku od 120 dana kaže koje strane državljane smatra odgovornim za ubistvo.

Upitan o tome, portparol Stejt departmenta Robert Paladino je juče rekao da je američka vlada sredinom novembra uvela sankcije za 17 saudijskih zvaničnika. "Danas nemam šta da dodam", izjavio je Paladino.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније