Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

06. 02. 2019. 23:28 >> 22:54

STOP GIGANTU

EU zabranila spajanje Simensa i Alstoma

Evropska komisija zvanično je zabranila spajanje francuskog Alstoma i njemačkog Simensa, ocjenjujući u saopštenju da bi ono bilo štetno za konkurenciju na železničkom tržištu Unije.

Ova odluka Komisije bila je očekivana, a francuski ministar finansija Bruno Le Mer, koji je vrlo kritičan prema tom vetu, potvrdio je danas da će se to dogoditi i unaprIJed je osudio.

Francuska i Njemačka su se nadale, da bi novostvorena kompanija, predstavljala globalnog konkurenta koji može da se suprotstavi Kini.

Evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margarete Vestager, rekla je da bi spajanje ove dvije firme stvorilo monopol na evropskom tržištu, blokiralo fer konkurenciju u EU i dovelo do poskupljenja prevoza.

U svojoj odluci ona je odoljela pritiscima iz dvije najjače zemlje u Uniji.

"Simens i Alstom su lideri željezničkoj industriji. Zabranili smo njihovo spajanje zato što kompanije nijesu bile spremne da odgovore na našu ozbiljnu zabrinutost oko zaštite konkurencije", rekla je Vestager na konferenciji za novinare u Briselu.

Alstom je poznat po proizvodnji francuskih brzih vozova TGV, a Simens po njemačkim brzim vozovima ICE. Kompanije proizvode i sisteme za signalizaciju na željeznici.

Evropska komisija od 1989. ima pravo veta na spajanja firmi, ali nije ga često koristila. Ona je u tri decenije, odobrila više od 6.000 spajanja, a zabranila manje od 30. Odobrila je, na primjer, spajanje cementara Lafarž i Holcim, zatim spajanje Er Fransa i KLM-a, kao i formiranje evropskog aeronautičkog giganta EADS.

Strah od kineskog konkurenta

Francuski ministar Le Mer, osudio je odluku i prije njenog donošenja nazivajući je "greškom" i navodeći da će ona "služiti ekonomskim i industrijskim interesima Kine" time što će blokirati stvaranje velike evropske grupe u oblasti željeznice.

Le Mer se založio za reviziju evropskih pravila o zaštiti konkurencije, ocjenjujući da je odgovarajuće tržište za analizu konkurencije svjetsko tržište, a ne evropsko tržište.

Francuska i Njemačka željele su da formiraju evropskog željezničkog gigantga koji bi mogao da bude konkurent kineskom državnom CRRC-iju.

Pariz i Berlin, kao i industrijalci, strahuju od konkurencije kineskog CRRC-a, broj dva u svijetu u oblasti željeznice koji je nastao spajanjem dvije kineske državne firme.

Francuska i Njemačka vlada su bile za spajanje, ali su uprave za zaštitu konkurencije u Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji i Španiji, izrazile zabrinutost da bi nova kompanija imala dominantan položaj i da bi mogla da potisne manje proizvođače vozova i poveća cijene na tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније