Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

01. 02. 2019. 20:44 >> 20:13
1

DOGOVOR EU I JAPANA

Stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini

Sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Japana stupio je danas na snagu, čime će se podstaći trgovinska razmjena između dvije ekonomske sile.

Tekst sporazuma o kome se pregovaralo od 2013. godine, obuhvata više od 630 miliona ljudi i gotovo trećinu svjetskog bruto proizvoda.

Sporazum pokriva gotovo cjelokupnu trgovinsku razmjenu između evropskog prostora i Tokija, a prema EU od toga će posebne koristi imati evropska poljoprivreda. On će imati veliki uticaj na japanski izvoz automobila u Evropu i na izvoz poljoprivrednih proizvoda za EU.

"Evropa i Japan šalju poruku svijetu o budućnosti otvorene i ravnopravne trgovine", rekao je predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker u trenutku kada se multilateralizam sve više dovodi u pitanje od SAD.

Postepeno će 85 odsto prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda EU, kao što je vino, moći da uđe u Japan bez carina. Pirinač, vrlo simboličan proizvod za Japance je isključen iz sporazuma.

Tokio se takođe, obavezao da prizna više od 200 naznaka geografskog porijekla, kao što je sir Rokfor, tirolska slanina, ili poljska votka. Pregovori su bili posebno složeni oko mlječnih proizvoda, ali se prema dogovoru ukidaju vrlo visoke carine na više sireva, uz prelazni period koji bi mogao da ide do 15 godina.

Japanci sa svoje strane dobijaju slobodan pristup evropskom tržištu za svoju industriju automobila, ali poslije isteka prelaznog perioda od sedam godina.

Sporazum ima i poglavlje o održivom razvoju i izričito pominjanje Pariskog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini rekla je danas da obije strane imaju nešto da slave, današnjim stupanjem na snagu najveće oblasti slobodne trgovine ikada.

Japanski ministar trgovine Hirošige Seko pozdravio je sporazum i rekao da je značajan posebno zbog zabrinutosti oko rastućeg protekcionizma u trgovini.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније