Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: M.M ]

01. 02. 2019. 18:05 >> 17:46
2

ŠPANIJA

Počinje "suđenje vijeka"

Katalonski političari i aktivisti koji su se nalazili u pritvoru u Kataloniji prebačeni su u Madrid, zbog suđenja za pokušaj otcjepljenja od Španije.

 

Suđenje čeka 12 političara i aktivista - devet je u pritvoru, a troje je pušteno na slobodu uz kauciju, prenijela je agencija AP.

Iako još nije određen datum njihovog prvog saslušanja, sudija Manuel Marčena je naredio da oni budu prebačeni do subote u Madrid, kako bi bili bliže Vrhovnom sudu.

Ukoliko budu proglašeni krivim za pobunu, optuženima prijeti višedecenijska zatvorska kazna.

Domaći mediji proces, koji će biti otvoren za javnost, nazivaju "suđenjem vijeka". U Kataloniji je 1. oktobra 2017. godine održan referendum o nezavisnosti, koji je Madrid zabranio.

Katalonski zakonodavci su 26 dana kasnije proglasili jednostranu deklaraciju o nezavisnosti. Katalonski lider u to vrijeme, Karles Pudždemon nalazi se u Belgiji, kako bi izbjegao izručenje Španiji.

Među onima koji su "iza rešetaka" su i bivši katalonski potpredsjednik vlade Oriol Žunkeras, aktivista koji je postao političar Žordi Sančes i bivša predsjednica regionalnog parlamenta Karme Forkadel.

Pristalice optuženih bile su okupljene rano jutros na izlazima tri različita zatvora, odakle su separatisti sprovedeni u Madrid.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније