Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila M.L.B. [ Beta ]

31. 01. 2019. 22:16 >> 21:44
2

EU

Formiraće kontakt grupu za izbore u Venecueli

Evropska unija (EU) formiraće međunarodnu kontakt grupu kako bi pomogla u organizovanju novih predsjedničkih izbora u Venecueli, izjavila je večeras šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

"Cilj međunarodne kontakt grupe je jasan. Želimo da omogućimo građanima Venecuele da se slobodno i na demokratski način izjasne putem novih izbora. Nije riječ o posredovanju", rekla je Mogerini poslije prvog dana neformalnog sastanka šefova diplomatija EU u Bukureštu i dodala da bi prvi sastanak te grupe mogao da bude održan naredne nedjelje u nekoj latinoameričkoj zemlji.

Zemlje koje su najavile da će biti u kontakt grupi su Francuska, Njemačka, Italija, Španija, Portugal, Švedska, Holandija i Velika Britanija.

Od zemalja koje nijesu u EU u Kontakt grupi će biti Ekvador, Kostarika, Urugvaj i Bolivija, rekla je šefica evropske diplomatije.

"Neke zemlje članice EU najavile su da će priznati lidera opozicije Huana Gvaida za privremenog predsjednika", rekla je Mogerini i dodala da odluka o priznavanju Gvaida predstavlja pravo (prerogativ) jedne države.

Evropski parlament je danas usvojio rezoluciju prema kojoj priznaje Gvaida i pozvao sve članice EU da to isto učine.

EP je pozvao šeficu evropske diplomatije i "države članice da usvoje čvrst i jedinstven stav i priznaju Huana Gvaida kao jedinog legitimnog vršioca dužnosti predsjednika".

Vašington je priznao Gvaida istog dana, 23. januara, kada se on sam proglasio za privremenog predsjednika države na protestu u Karakasu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније