Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Nedeljnik, objavila B.B. ]

30. 01. 2019. 22:25 >> 21:54
1

FIŠER UZNEMIRIO JAVNOST

Uzimanje skulptura sa Partenona kreativno djelo

Direktor Britanskog muzeja Hartvig Fišer je u intervjuu za grčki list "Ta Nea" isključio mogućnost da taj muzej vrati Grčkoj 2.500 godina stare skulpture, iako se još uvijek smatra da je premještanje antikviteta sa Akropolja u 19. vijeku u Veliku Britaniju bila pljačka.

Fišer je izazvao negodovanje javnosti rekavši da je uklanjanje frizova sa Partenona u Grčkoj u 19. vijeku bilo "kreativno djelo".

Grčko-britanskom sukobu oko Partenona ne nazire se kraj. Grčka već čitav vijek lobira u nadi da će uspjeti da konačno iz Velike Britanije vrati mermerne skulpture sa Partenona.

Mermerne skulture i frizovi, koje Britanci nazivaju "Elginov mermer", sa Partenona na Akropolju je početkom 19. vijeka uzeo grof od Elgina, tadašnji ambasador Velike Britanije u Otomanskom carstvu, u čijem se sastavu nalazila Grčka.

Grčka već decenijama - od 1983. godine, na nagovor tadašnje ministarke kulture Meline Merkuri, pokušava da vrati skulpture, tvrdeći da je lord Elgin ilegalno odnio 56 djelova friza i 19 kipova sa Akropolja, tako što je podmitio otomanske zvaničnike.

Fišer je istakao da Britanski muzej nudi drugačiji vid interakcije za antikvitetima, tako što "otvara druga pitanja pošto su skulpture smještene u novi kontekst".

"Trebalo bi da cijenimo ovu priliku. Mogli bismo, naravno, da tugujemo nad činjenicom da je originalno okruženje nestalo. Kada kulturno nasljeđe izmjestite u muzej, morate ga ukloniti iz originalnog okruženja. Ali ta promjena je i kreativno djelo", rekao je Fišer.

Džordž Vardas, sekretar Međunarodnog udruženja za vraćanje frizova sa Partnenona na Tviteru je objavio: "Ozbiljno. Šta je bilo toliko kreativno u uništavanju hrama i pljačkanju ključnih elemenata istorije jedne nacije?"

Vardas je Fišerove riječi nazvao "istorijskim revizionizmom i arogancijom", a zatim dodao da "imperijalna snishodljivost Britanskog muzeja ne poznaje granice".

Fišer je u nastavku intervjua u potpunosti odbacio tvrdnje da je Grčka legitimni vlasnik frizova, ali i dodao da bi britanski muzej mogao da pozajmi skulpture Grčkoj, i to samo ukoliko Grčka prizna Britanski muzej kao jedinog legitimnog vlasnika skulptura.

Mirsini Zorba, grčka ministarka kulture, izdala je saopštenje u kojem osuđuje Fišerove izjave o "legitimnom vlasništvu" i tumači ih kao "cinične".

Za Grke je jedina nada da povrate antikvitete lider laburista Džeremi Korbin, koji je obećao da će izmijeniti britanske zakone koji trenutno ne dozvoljavaju da se skulpture vrate u matičnu zemlju, ukoliko njegova stranka pobijedi na izborima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније