Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 01. 2019. 22:37 >> 22:08

DEMOKRATSKA PREDAJA

Čisekedi položio zakletvu kao predsjednik Konga

Feliks Čisekedi položio je danas zakletvu kao novi predsjednik Konga na ceremoniji u Narodnoj palati u glavnom gradu Kinšasi.

 

Pedesetpetogodišnji Čisekedi nasljeĐuje Džozefa Kabilu, 47, koji je  bio na vlasti od ubistva oca, Lorana Kabile u januaru 2001. Ovo je prva mirna, demokratska primopredaja vlasti u zemlji od kada je stekla nezavisnost prije gotovo 60 godina.

I dalje ostaju pitanja oko spornih rezlutata izbora održanih 30. decembra ali su Kongoanci uglavnom prihvatili Čisekedijevu pobjedu u interesu mira.

Samo jedan afrički šef države, predsjednik Kenije Uhuru Kenijata viđen je na ceremoniji pošto su Afrička unija i međunarodna zajednica izrazili rezerve oko navedne izborne prevare kojom je Čišekedi došao na vlast. SAD i druge zemlje su ove sedmice saopštile da će sarađivati sa novim vođom Konga ali nisu uputile češtitke.

Malo ljudi je očekivalo da će opozicionar pobijediti u Kongu, gdje je Kabila vladao od 2001. i više od dvije godine produžavao svoj ostanak na čelu zemlje odlaganjem datuma izbora.

Martin Fajulu, drugi po izbornim rezultatima, osporio je Čisekedijevu pobjedu na sudu, sumnjajući na masovno namještanje glasova i tražio ponovno prebrojavanje glasova. Ustavni sud zemlje je u nedjelju odbacilo njegovu žalbu, priznao rezultate koje je objavila izborna komisija i pobjedu Čisekedija.

Fajulu je optužio Kabilu da je iza kulisa sklopio dogovor s Čisekedijem kada je postalo jasno da je kandidat vladajuće stranke loše prošao na izborima.

Malo Kongoanaca je odgovorilo na Fajuluov poziv na mirne proteste. Oni su kako izgleda prihvatili Čisekedijevu pobjedu dok god to znači da Kabila odlazi i da će biti mira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније