Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

24. 01. 2019. 23:00   >>  22:30

ODLUKA EK

Postupci protiv "neposlušnih" članica

Evropska komisija je, u okviru januarskog paketa o povredama evropskog prava, pokrenula postupke protiv 27 država članica, među kojima su Hrvatska i Slovenija, prenosi Hina.

Kako agencija navodi, Hrvatskoj je u četvrtak, zajedno sa još 14 država članica, upućena službena opomena u kojoj se traži pravilno prenošenje Direktive o energetskoj efikasnosti.

Hrvatska je zajedno sa Rumunijom dodatno dobila službenu opomenu zbog toga što nije dostavila izvještaje o napretku u postizanju optimalnih nivoa troškova u skladu sa minimalnim zahtjevima energetske efikasnosti za zgrade i građevinske elemente, navodi agencija.

Hrvatskoj je upućena i službena opomena u vezi sa ograničenjima pružanja multidisciplinarnih usluga za advokate, ograničenjima oglašavanja i ograničenjima prava na obavljanje djelatnosti (povreda Direktive EU o uslugama i o osnivanju advokatskog posla i advokatskih kancelarija).

Zbog neispunjavanja obaveze iz Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada, Evropska komisija je pokrenula tužbu pred Sudom EU protiv Češke i Slovenije.

Protiv 27 zemalja članica, za sve osim Danske, Komisija je pokrenula postupak kako bi osigurala pravilnu primjenu pravila EU o uslugama i priznavanju stručnih kvalifikacija.

Službene opomene su, kako se navodi, upućene zbog neusklađenosti zakonodavstva i pravne prakse 27 zemalja članica s pravilima EU o priznavanju stručnih kvalifikacija i odgovarajućem pristupu djelatnostima.

Komisija je, inače, u četvrtak odlučila da zatvori postupke protiv Hrvatske, Francuske, Irske, Holandije, Portugala i Španije, koji su pokrenuti zbog neprenošenja pravila o kibernetičkoj sigurnosti u nacionalna zakondavstva.

Postupak je obustavljen nakon što su navedene države dokazale da je prenošenje novih pravila u nacionalno pravo u skladu sa Direktivom, navodi agencija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније