Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

24. 01. 2019. 10:42 >> 10:12

IZBJEĆI KATASTROFU

Gutereš pozvao na dijalog u Venecueli

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, pozvao je na dijalog u Venecueli, kako bi se spriječila eskalacija sukoba.

"Nadamo se da je dijalog moguć da bi se izbjegla eskalacija koja bi vodila u sukob, koji bi bio katastrofalan za stanovništvo i region", rekao je Gutereš u intervjuu.

Venecuelanski opozicionar Huan Gvaido se juče proglasio za predjednika zemlje, prkoseći tako izabranom predsjedniku Nikolasu Maduru.

"Suverene vlade imaju mogućnost da odluče šta žele", naveo je Gutereš govoreći o priznavanju jednog od njih dvojice za legitimnog lidera.

SAD i njihovi saveznici u regionu, počevši od Brazila i Kolumbije, priznali su Gvaida. EU je pozvala da se čuje "glas naroda" Venecuele i zatražila "slobodne" izbore, ali nije priznala samoproglašenog vršioca dužnosti predsjednika. EU ne priznaje ni Madura.

Gvaido se za predsjednika proglasio pred desetinama hiljada pristalica, koje u Karakasu demonstriraju protiv Madura, čiji drugi mandat ne priznaju SAD, EU i veći broj latinoameričkih zemalja.

Pristalice i protivnici Madura su izašli na ulice širom Venecuele, a tenzije su velike. Prema navodima nevladinih organizacija, od utorka je život izgubilo 13 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније