Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2019. 09:36   >>  09:05

DRUGI PUT ZA TRI MJESECA

MMF blago snizio procjene rasta globalne ekonomije

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je blago procjene rasta globalne ekonomije u ovoj i narednoj godini, dok izvršna direktorica Kristin Lagarde smatra da su rizici od oštrog usporavanja globalnog rasta porasli, ali i da recesija još nije iza ugla.

MMF u najnovijim prognozama predviđa da će globalna privreda porasti 3,5 odsto u ovoj i 3,6 odsto u narednoj godini, čime je snizio projekcije iz oktobra 0,2 postotna boda, odnosno 0,1 postotni bod. Time je snizio svoje procjene drugi put u protekla tri mjeseca, prenosi SEEbiz.

Snižene prognoze odražavaju znakove slabosti u Evropi, pri čemu je najveća izvozna sila, Njemačka, pogođena novim standarima o emisijama iz automobila, dok je Italija pod pritiskom zbog najnovijeg spora između Rima i Brisela oko italijanskog budžeta.

Rast u eurozoni trebalo bi da uspori na 1,6 odsto u ovoj godini, sa 1,8 odsto u prošloj godini, čime je oktobarska procjena snižena 0,3 postotna boda, kazali su u MMF-u.

MMF je snizio procjene rasta za zemlje u razvoju, na 4,5 odsto u ovoj godini, čime je prognoza iz oktobra snižena 0,2 postotna boda i predstavlja usporavanje rasta u poređenju sa rastom od 4,7 odsto u prošloj godini.

"Tržišta u nastajanju i privrede u razvoju našle su se na testu zbog teških spoljnih uslova u posljednjih nekoliko mjeseci u kontekstu trgovinskih napetosti, rasta kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), aprecijacije dolara, odliva kapitala i promjenjivih cijena nafte", navodi se u MMF-ovom izvještaju.

MMF je zadržao procjene iz oktobra za američku privredu, za koje u ovoj godini predviđa rast od 2,5 odsto i od 1,8 odsto u 2020. godini, ističući kontinuirano snažnu domaću potražnju.

Takođe je potvrdio procjenu rasta kineske ekonomije od 6,2 odsto za ovu i narednu godinu, međutim upozorio je da bi tamošnja ekonomska aktivnost mogla biti slabija od očekivanja ako se nastave trgovinske napetosti, pa i uprkos nastojanjima kineske vlade da podrže rast ekonomije većom fiskalnom potrošnjom i pojačanim bankarskim kreditiranjem.

"Kao što je bilo viđeno 2015–16, zabrinutost u vezi sa zdravljem kineske ekonomije mogla bi izazvati nagle, dalekosežne rasprodaje na finansijskim i tržištima robe, što stvara pritiske na njene trgovinske partnere, izvoznike robe te ostala tržišta u nastajanju", tumače u MMF-u.

U MMF-u očekuju da će britanska ekonomija ove godine ostvariti rast od 1,5 odsto, premda postoje neizvjesnosti u pogledu tih projekcija, koje se temelje na pretpostavci da će izlazak Britanije iz EU-a biti uređen.

Rijetka svijetla tačka je Japan, kojem MMF predviđa rast od 1,1 odsto u ovoj godini, čime je podigao raniju prognozu 0,2 postotna boda, a što pripisuje očekivanim većim podsticajima na strani državne potrošnje, koji bi trebalo da anuliraju učinke planiranih povećanja kod oporezivanja potrošnje u oktobru.

MMF je pozvao političare da sprovode strukturne reforme dok globalna ekomomija ostvaruje solidan rast.

Lagarde je ocijenila na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, nakon objave sniženih prognoza, da je rizik od oštrijeg usporavanja privrednog rasta porastao, ali isto tako i da recesija još nije iza ugla.

Ona je tražila od vlada da otklanjaju ekonomske slabosti, posebno smanjivanjem javnih dugova te im poručila da "popravljaju krov dok sija sunce".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније