Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: J.B.Č. ]

22. 01. 2019. 08:33 >> 08:09

LIČI NA PLAN A

Tereza Mej ima "plan B"

Britanska premijerka Tereza Mej objelodanila je "plan B" za Bregzit, nalik "planu A", u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma.

Mejevoj je prije toga potrebno da obezbijedi promjenu stava Unije o granici sa Irskom.

Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedjelje odbacio, ona je u ponedjeljak rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da poslije Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Sjeverne Irske, prenosi AP.

Tereza Mej je u Donjem domu parlamenta rekla da će "ove nedjelje još razgovarati s kolegama kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Sjeverne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu".

"A onda ću zaključke tih razgovora prenijeti Evropskoj uniji", rekla je Mejova.

Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU.

Protivnici Mejove izražavaju nevjericu u pogledu izgleda da ona u toj namjeri uspije, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedjelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.

Pritom, lider Džeremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za "duboko poricanje" neuspjeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga "vaskrsne" uporedio je sa filmom iz 1993. "Dan mrmota" u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније