Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

21. 01. 2019. 23:13   >>  22:40

RASTE NEJEDNAKOST

26 najbogatijih ima koliko i 3,8 milijarde siromašnih

Bogatstvo milijardera uvećavalo se u prethodnoj godini za 12 odsto dnevno dok je "bogatstvo" 3,8 milijardi najsiromašijih ljudi u svetu opadalo za 11 odsto na dan, pokazuje izveštaj humanitarne organizacije Oksfam (Oxfam) objavljen danas povodom početka SvJetskog ekonomskog foruma u Davosu.

U rukama jedan odsto najbogatijih je 45,6 odsto bogatstva stvorenog u 2018. godini, u poređenju sa 42,3 odsto u 2017, navodi se u izveštaju "Javno dobro ili privatno bogatstvo?".

Izveštaj je pokazao da je u 2018. godini, 26 najbogatijih posjedovalo isto koiliko 3,8 milijardi najsiromašnijih. U 2017. je 43 najbogatijih imalo koliko i 3,8 milijardi siromašnih.

Na pitanje briselskog portala EURACTIV da prokomentariše nove podatke o nejednakosti u svijetu, portparol Oksfama je istakao da, iako se podaci mijenjaju s godinama, dugoročni trend ukazuje na povećanje nejednakosti u posljednjih deset godina.

"Vrijednost bogatstva milijardera mijenja se od nedjelje do nedjelje, od mjeseca do mjesaca, ali je njihovo bogatstvo u posljednjih deset godina raslo u prosjeku za 11 odsto godišnje, a broj milijardera je udvostručen od finansijske krize prije deset godina", rekao je portparol Oksfama.

Kako je dodao, mala grupa ljudi, uglavnom muškarci, posjeduje nevjerovatno bogatstvo... i "taj nivo nejednakosti nije ni prihvatljiv ni održiv".

U izveštaju se navodi da je rekordno bogatstvo super-bogataša, posljedica nezapamćenog nivoa izbjegavanja poreza i poreskih utaja.

"Najviše stope poreza za bogataše i korporacije niže su nego u prethodnim decenijama", ističe se u izvještaju i navodi da samo četiri centa po dolaru poreskog prihoda dolazi od poreza koje plaćaju bogataši.

Prema izveštaju, u bogatim zemljama prosječna najviša stopa poreza na prihod je pala sa 62 odsto u 1970. na 38 u 2013. dok je u zemljama u razvoju ta stopa u prosjeku 28 odsto.

Ukazuje se i da u nekim zemljama, poput Brazila i Britanije, deset odsto najsiromašnijih izdvaja na ime poreza veći dio svojih prihoda nego deset odsto najbogatijih.

Najbogatiji u svijetu, od poreznika su sakrili 7,6 hiljada milijardi dolara, dok kompanije kriju velike sume "ofšor", a zajedno lišavaju zemlje u razvoju 170 milijardi dolara, naveo je Oksfam.

Oksfam poziva da se preduzmu konkretni koraci da se smanji nejednakost koja, kako ocjenjuju, "nije neizbježna nego je politički izbor".

"Vlade treba da usmjere napore, kako bi uzimale više od veoma bogatih da bi pomogle siromašnima", navela je ta nevladina organizacija, sugerišući da najbogatiji treba da plaćaju dodatni porez od 0,5 odsto na svoje bogatstvo.

Na taj način bi se prikupilo više novca kojim bi moglo da se finansira obrazovanje 262 miliona djece koja ne idu u školu i da se obezbjede zdravstvene usluge koje bi pomogle da se spasu životi 3,3 miliona ljudi.

Posebno je veliki problem kod žena i djece, čije su potrebe za uslugama obrazovanja i zdravstva velike, a oni imaju najmanji pristup novcu, navodi se u izveštaju.

"Ako bi sav neplaćeni rad žena širom svijeta obavljala jedna kompanija, ona bi imala godišnji promet od deset hiljada milijardi dolara ili 43 puta veći od Epla", ističe se u Oksfamovom izveštaju.

Oksfam zaključuje da su društva u kojima postoji nejednakost pod većim pritiskom, manje srećna i sa više mentalnih bolesti i poziva na izgradnju humanije ekonomije u kojoj vlada jednakost i cijeni se ono što je zaista važno.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније