Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

21. 01. 2019. 10:40 >> 10:24

U ČETVRTOM KVARTALU 2018.

Kineska ekonomija rasla 6,4 odsto

Kineska ekonomija porasla je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju 6,4 odsto na godišnjem nivou, najsporije od svjetske finansijske krize 2009. godine.

Prema najnovijim statističkim podacima u čitavoj prošloj godini rast kineske ekonomije je usporen sa 6,8 odsto, koliko je iznosio u 2017, na 6,6 odsto, što je najniža stopa rasta od 1990, prenosi SEEbiz.

To je posljedica trgovinskog rata sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), usporavanja rasta investicija, ali i slabljenja domaće i strane potražnje.

Podaci o BDP-u u skladu su s očekivanjima analitičara u anketi Rojtersa, koji očekuju i da će kineske vlasti zbog slabljenja aktivnosti i rasta nezaposlenosti uvesti nove fiskalne i monetarne podsticajne mjere kako bi se rast ekonomije stabilizovao nakon dužeg perioda usporavanja.

"Biće novih podsticajnih mjera. Vlasti su ih već najavile, sada su u fazi odobrenja i biće sprovedene tokom godine", rekla je direktorica istraživanja u National Australia Bank, Kristi Tan.

Međutim, neki analitičari vjeruju da se rast druge po veličini svjetske ekonomije usporava oštrije nego što službeni podaci pokazuju, s obzirom da su nedavno objavljeni podaci pokazali da su izvoz i uvoz krajem prošle godine oštro pali, što ukazuje na veću slabost i strane i domaće potražnje nego što se mislilo.

Analitičari očekuju da će Peking smanjiti procjenu rasta ekonomije u ovoj godinu na nivou između šest i 6,5 odsto.

Uprkos najavama novih podsticajnih mjera, dio analitičara smatra da će situacija u privredi prije biti lošija nego što će se poboljšati, pa u ovoj godini očekuju rast ekonomije od oko 6,3 odsto.

"Ne treba brinuti za kapitalne investicije jer su vlasti najavile ubrzanje ulaganja i sprovođenje infrastrukturnih projekata. No, problem leži u potrošnji. Zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, raspoloženje potrošača se pogoršalo", rekao je ekonomista Daiva Instututa, Naoto Saito.

Čak i ako SAD i Kina uskoro postignu trgovinski dogovor, analitičari smatraju da to neće biti od prevelike pomoći izvozu, snažnom pokretaču kineske ekonomije, jer strana potražnja slabi, ne samo u SAD-u nego i u ostatku svijeta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније