Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavila: M.L.B. [ Beta ]

18. 01. 2019. 19:59 >> 19:30

EU POZIVA

Rusija da zaštiti LGBT osobe u Čečeniji

Evropska unija pozvala je danas ruske vlasti da hitno osiguraju sve osobe koje su pod rizikom u ruskoj republici Čečeniji zbog svoje seksualne orijentacije.

"Ruske vlasti imaju obavezu da štite sve svoje građanje uz puno poštovanje principa ljudskih prava i moraju hitno da osiguraju bezbjednost svih osoba koje su pod rizikom u Čečeniji zbog svoje seksualne orijentacije", navodi se u saopštenju portparolke Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju ze poziva na "vjerodostojne izveštaje" medija i međunarodnih organizacija za odbranu ljudskih prava prema kojim je od decembra 2018. policija u Čečeniji privela, zatvorila ili mučila najmanje 40 LGBTI osoba.

U tim izveštajima se takođe ukazuje da je najmanje dvoje od tih pritvorenih ljudi umrlo od posljedica mučenja u rukama onih koji su ih zatvorili, dodaje se u saopštenju.

"Ova ozbiljna kršenja ljudskih prava dodaju se na dug spisak kršenja ljudskih prava uz podršku države u Čečeniji", navodi se u saopštenju.

EU se takođe poziva na nedavno objavljen izvještaj Organizacije za Evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koji ukazuje na čistke LGBTI osoba u Čečeniji, kao i na druga kršenja ljudskih prava, i navodi da je važno da ruske vlasti uzmu u obzir preporuke iz tog izvještaja i preduzmu korake da ih sprovedu.

"EU očekuje od Ruskih vlasti da sprovedu brze, pune i transparentne istrage na osnovu prijavljenog proganjanja, mučenja i ubistava LGBTI osoba u Čečeniji i da osiguraju da svako za koga se utvrdi da je kriv ili saučesnik u tim zločinima sudski odgovara", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније