Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

17. 01. 2019. 10:48 >> 10:21

OGLASIO SE DIREKTOR HUAVEJA

Kineske vlasti nemaju pristup podacima korisnika

Osnivač i izvršni direktor kompanije Huavej (Huawei), Žen Džengfei, poslije dužeg perioda ćutanja i neoglašavanja, obratio se javnosti nakon značajnih događaja koji su potresli svijet informacionih tehnologija u proteklim nedjeljama i mjesecima i negirao da kineske vlasti imaju pristup njihovim korisnicima.

Glavni dio njegovog obraćanja odnosio se na brige o krađi i neovlašćenom korišćenju podataka, za šta su neke zemlje, prije svih SAD, optužile Huavej.

"Huavej ne bi nikada dozvolio kineskim vlastima da pristupe podacima o korisnicima, čak i kada bi Peking to tražio. Ne, kineske vlasti nam nikada nijesu tražile pristup podacima", rekao je Žen, odbacujući navode da Huawei radi u korist kineske države.

On je dodao da je ta kompanija posvećena svojim korisnicima i negirao da bi ikada naškodio nekoj zemlji ili pojedincu.

"Kinesko ministarstvo je zvanično pojasnilo da u Kini ne postoji zakon koji obavezuje kompanije da instaliraju 'backdoor' pristup do korisničkih uređaja. U Kini to ne postoji. Niti Huavej, niti ja lično, nikada nijesmo dobili bilo kakav zahtjev od bilo koje vlade da obezbijedimo bilo kakve informacije, posebno nedolične", dodao je Žen.

Glavni direktor Huaweija je bivši oficir Narodnooslobodilačke armije Kine i ugledni član Komunističke partije. Već godinama unazad se na zapadu postavlja pitanje kakva je priroda odnosa između tih organizacija i kompanije Huavej.

Žen je predstavnicima medija rekao da njegovi dugotrajni odnosi s Komunistickom partijom ne utiču na njegov stav i odlučnost da se suprotstavi zahtjevima bilo koje vlade koja bi tražila podatke o korisnicima.

"Vrijednost našeg posla je upravo u tome što je korisnik u centru. Mi smo poslovna organizacija koja prati poslovna pravila, i u tom kontekstu ne postoji direktna veza između mojih ličnih političkih uvjerenja i poteza koje bismo povukli kao kompanija. Ponavljam, čak i kada bismo dobili takav zahtjev, odbili bismo ga", bio je izričit Žen.

Nesuglasice su počele još prethodnih godina, kada su američke vlasti zabranile prodaju telefona kompanije Huawei, kao i telekomunikacione opreme, pod izgovorom da se koriste za špijunažu, prenosi B92.net.

Do kulminacije je, međutim, došlo nedavnim privođenjem Meng Vandžou, kćerke vlasnika kompanije, koja je istovremeno i njen finansijski direktor, zbog američkih optužbi da je Huawei prodavao zabranjenu tehnologiju Iranu.

Prošle nedjelje kineski sud je osudio na smrt jednog kanadskog dilera droge, pod optužbom da je u zemlju unio 200 grama metamfetamina. Optuženi se branio izgovorom da je bio samo u turističkoj posjeti, dok je kanadski premijer Džastin Trudo pozvao svijet da s pažnjom prati ta dešavanja. Pretpostavlja se da se sada čeka na reakciju Kanade, pri čemu mnogi analitičari tvrde da se teži klasičnoj razmjeni, posebno zbog toga što je sud zatvorsku kaznu, tokom žalbenog postupka, preinačio u smrtnu kaznu.

Žen je odbio detaljnije da komentariše situaciju u vezi s njegovom kćerkom, samo kratko rekavši da mu ona veoma nedostaje, kao i da vjeruje da su kanadski i američki pravni sistemi fer i da će sačekati odluke tamošnjih sudova.

"Vjerujem da je predsjednik (Donald) Tramp veliki predsjednik. Bio je veoma hrabar kada je smanjio poreze i mislim da će to biti veoma značajan podstrek razvoju industrije u Sjedinjenim Američkim Državama", rekao je Žen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније