Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

16. 01. 2019. 09:45 >> 09:24
2

SUĐENJE EL ČAPU

Penja Nieto primio mito od 100 miliona dolara

Bivši meksički predsjednik Enrike Penja Nieto prihvatio je mito od šefa narkokartela Hoakina Guzmana poznatijeg kao El Čapo, od 100 miliona dolara, potvrdio je svjedok na sudu, objavio je BBC.

Aleks Cifuentes tvrdi da je bio blizak Guzmanov saradnik godinama, te je na sudu u Njujorku kazao da je vlastima rekao za mito još 2016. godine. 

Guzman je optužen da stoji iza narkokartela Sinaloa, najvećeg dobavljača droge za SAD.

Penja Nieto je bio predsjednik Meksika između 2012. i 2018. godine.

Šezdesetjednogodišnjem Guzmanu se sudi u Bruklinu od novembra prošle godine, nakon što je izručen iz Meksika, kako bi se suočio s optužbama za krijumčarenje kokaina, heroina i drugih droga. Sjedinjene Američke Države ga smatraju šefom najvećeg narkokartela na svijetu.

Penja Nieto je od El Čapa navodno tražio 250 miliona dolara, ali je na kraju pristao na 100 miliona dolara. Novac je dobio u oktobru 2012. godine, a dostavio mu ga je Guzmanov prijatelj.

Cifuentes je bio El Čapova desna ruka, i radio je kao njegov sekretar. Proveo je dvije godine skrivajući se od vlasti s njim u meksičkim planinama. Uhapšen je u Meksiku 2013. godine, te je izručen SAD-u, gdje je priznao krivicu za krijumčarenje droge kako bi postigao dogovor s tužiteljima.

Penja Nieto se još uvijek nije oglasio o ovim navodima, ali je ranije odbacio optužbe za korupciju.

I drugi svjedoci na suđenju govorili su o podmićivanju na najvišim nivoima meksičke vlasti.

Jesus Zambada, još jedan član kartela, posvjedočio je da je 2005. dao više miliona dolara mita saradniku aktualnog predsjednika Andresa Manuela Lopeza.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније