Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Blic.rs, Objavila: R.P. ]

01. 01. 2019. 14:28 >> 14:00

I ZVANIČNO

SAD i Izrael istupili iz UNESKO-a

Sjedinjene Američke Države i Izrael, danas su formalno istupili iz članstva u UNESCO-u, agencije UN-a za kulturu, nauku i obrazovanje, a odluku su objasnili navodnim promovisanjem antiizraelskih stavova u ovoj organizaciji.

Odluka o povlačenju, stupila je na snagu sa početkom 2019. godine, nakon što su je predsjednik SAD-a Donald Tramp i izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavili 2017. godine.

Ovaj potez je proceduralne prirode, ali predstavlja udarac za agenciju UN-a. SAD su bile među njenim osnivačima poslije Drugog svjetskog rata, radi učvršćivanja mira. SAD su suspendovale finansiranje UNESCO-a nakon što je agencija primila u svoje članstvo Palestinu 2011. godine.

Vašington je zatražio da se sprovede "fundamentalna reforma" ove agencije, koja je najpoznatija po svom programu zaštite svjetskog kulturnog nasljeđa i tradicija, prenio je AP.

Generalna direktorica UNESCO-a Odrej Azulaj, nedavno je predstavila edukativni veb sajt o Holokaustu i prve obrazovne smjernice UN-a o borbi protiv antisemitizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније