Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

24. 12. 2018. 23:26   >>  22:59

NASTAVAK TRADICIJE

Djeda Mraz dijeli poklone uz pratnju vojske SAD

Božićno putovanje Djeda Mraza da podijeli poklone počelo je danas od Novog Zelanda, Paupue Nove Gvineje, Japana, Kine pod pažljivim nadzorom američke vojske, koja ga tradicionalno decenijama prati svakog 24. decembra.

 

Bilo je tačno 12 sati po centralnoevropskom vremenu kada je vojna Komanda zadužena za vazdušnu bezbjednost SAD i Kanade (Norad) primijetila na svojim radarima znake "aktivnosti na Sjevernom polu".

Deda Mrazovo kretanje se u realnom vremenu prenosi preko vebsajta (www.noradsanta.org) i Tviter naloga (@NoradSanta) na Noradovom sajtu.

Brži od F-15 aviona američkog ratnog vazduholovstva Djeda Mraz je već podijelio više od milijardu i po poklona u Oceaniji i Aziji.

To praćenje koje je omogućeno prema Noradu infracrvenin receptorima u nosu Rudolfa, jednog od devet irvasa koji vuku saonice, je institucija u SAD.

Sve je počelo 1955. godine u oglasu lanca robnih kuća Sirs koji su dali u lokalnom listu u Koloradu i u kome se pozivaju djeca da pozovu Deda Mraz telefonom.

 

Broj koji je navodno bio direktan broj čuvenog djedice, zapravio je bio broj crvenog telefona Norada. Dežurni oficir je prvo bio zbunjen kada je preko telefona čuo glas dječaka koji ga je pitao da li je on Djeda Mraz, a onda se pukovnik Heri Šup prihvatio igre.

On je dao uputstva svojim ljudima da daju informacije o tome gdje je Djeda Mraz, i čak je sam pozvao lokalni radio da objavi da je vidio čudan predmet u nebu.

Oko 1.500 dobrovoljaca, kojima su se prošle godine pridružili predsjednik SAD Donald Tramp i prva dama Melanija, danas pomažu vojnicima da odgovaraju na dječje telefonske pozive i imejlove.

Čak ni ovogodišnja djelimična blokada američke savezne administracije koja bi trebalo da pogodi i vojsku, nije spriječila ovu tradiciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније