Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavio: O.Z. ]

21. 12. 2018. 12:33   >>  12:11

NAKON UBISTVA KAŠOGIJA

S. Arabija mijenja obavještajnu službu

Rijad formira nova vladina tijela koja će nadgledati obavještajne operacije kako bi bile u skladu sa bezbjednosnom politikom.

Saudijska Arabija saopštila je da formira nova vladina tijela kako bi povećala nadzor nad obavještajnim operacijama, u jeku međunarodne krize i protesta zbog ubistva novinara Džamala Kašogija, prenosi Al Džazira.

Rijad je saopštio da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra u "operaciji odmetničkih elemenata" koje je vodio zamjenik obavještajnog šefa Ahmad al Asiri i savjetnik na kraljevskom dvoru Saud al Kahtani, a obojica su otpušteni.

Kralj Salman naknadno je naredio restruktuiranje glavne obavještajne agencije koja je pod nadzorom njegovog sina, princa prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, koji se suočio sa globalnim kritikama zbog ubistva novinara iako vlasti poriču da je on bio umiješan.

"Vijeće koje vodi princ odobrilo je formiranje tri odjeljenja kako bi se osiguralo da su obavještajne operacije u skladu sa politikom nacionalne bezbjednosti, međunarodnim zakonima o ljudskim pravima i "odobrenim procedurama", objavila je zvanična novinska agencija.

U saopštenju se ne spominje ubistvo Kašogija. Globalne osude ovog ubistva srozale su međunarodnu reputaciju princa i oslabile diplomatiju kraljevstva, kažu analitičari.

Takođe, to je vratilo fokus na rat u Jemenu u koji je uključena Saudijska Arabija, a kojeg je UN opisao kao najgoru humanitarnu katastrofu na svijetu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније