Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta; Objavila: J.B.Č. ]

21. 12. 2018. 08:20   >>  09:29

ČEŠKA

U eksploziji poginulo 13 rudara

U eksploziji metana u rudniku kamenog uglja ČSM Sjever u Stonavi na istoku Češke poginulo je najmanje 13 rudara.

Metan je u tom državnom rudniku uglja eksplodirao 880 metara ispod zemlje, radovi su odmah zaustavljeni a od 23 rudara popodnevne smjene koji su se obreli u jami, 21 Poljaka i dvojice Čeha, petorica su poginula, osmorica se vode kao nestali a deset rudara je povrijeđeno od čega trojica teško.

Jedan od trojice povrijeđenih rudara koji su prebačeni helikopterom u bolnice Ostrave u kritičnom je stanju a sedmorici rudara sa lakšim povredama pomoć je pružena na mjestu, bez potrebe da ih prevoze u bolnicu.

Poljska je poslala u Karvine odmah nakon vijesti o nesreći dvije spasilačke ekipe da pomognu češkim spasiocima koji su tokom noći tragali za nestalima a danas će u rudnik doći i poljski premijer Mateuš Moravjecki i češki premijer Andrej Babiš da vide kako vlade dvije zemlje mogu da pomognu.

"Uzrok nesreće je bilo to što se zapalio metan. Od 23 rudara koji su radili u tom sektoru 21 rudar je Poljak, dvojica su Česi. Sa vjerovatnoćom 99 odsto žrtve su poljski rudari", kazao je portparol OKD Ivo Čelakovski.

Rudnik kamenog uglja ČSM Sjever u Stonavi kraj Karvine jedan je od dva u toj oblasti državnog preduzeća OKD koje računa ove godine na proizvodnju pet miliona tona uglja.

U toj oblasti istočne Češke na granici sa Poljskom brojna je poljska nacionalna manjina a u rudnicima, čeličanama i fabrikama radi i mnogo poljskih gastarbajtera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније