Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

19. 12. 2018. 21:55 >> 21:28

POČELA PRIMJENA

EK usvojila mjere u slučaju izlaska Britanije bez dogovora

Evropska komisija je saopštila da je usvojila mjere za konkretne sektore, kao što su finansijske usluge, vazdušni saobraćaj i carine, kako bi ublažila posljedice eventualnog nedostatka sporazuma sa Londonom o Bregzitu.

Bregzit je najavljen za 29. mart 2019. godine, a sto dana do njega, Komisija je ocenila da je "neophodno i hitno" da se usvoje mjere da bi se ograničila "najveća šteta" izazvana mogućim nedostatkom sporazuma kada Britanija izađe iz Unije.

Evropska komisija je saopštila da je počela da primjenjuje Akcioni plan za eventualni izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora, koji uključuje 14 konkretnih i privremenih mjera u ograničenom broju oblasti kao što su finansijske usluge, vazdušni saobraćaj, carine i klima da bi se izbjegli veliki poremećaji za evropsku dvadesetsedmoricu.

Navodi se da ove mjere neće i ne mogu da ublaže cjelokupni uticaj scenarija izlaska Britanije bez dogovora, koji su predviđeni u Sporazumu o povlačenju, i da su ograničene na konkrente oblasti gjde je "apsolutno neophodno" da se zaštite vitalni interesi EU.

Po pravilu, te mjere će biti privremene, ograničene i usvojiće ih EU jednostrano. One ne uzimaju u obzir raspravu sa zemljama članicama i dodaju se mjerama koje su već preduzete u ovom slučaju, navodi se u saopštenju EK.

Kako se dodaje, Komisija će nastaviti da primjenjuje svoj Akcioni plan, za slučaj da nema sporazuma u narednim sedmicama, pratiće da li je potrebna dodatna akcija, i nastaviće da podržava zemlje članice u njihovom radu, na pripremama za slučaj da Britanija ode bez dogovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније