Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

17. 12. 2018. 19:55 >> 19:40
1

U BRITANSKOM PARLAMENTU

"Glasanje o Bregzitu treće sedmice januara"

Britanska premijerka Tereza Mej sprema se da upozori danas poslanike na "nepovratnu štetu" koju bi, po njenom mišljenju, moglo da izazove održavanje drugog referenduma o Bregzitu.

Britanska premijerka Tereze Mej izjavila je danas u obraćanju poslanicima u Londonu da će odgođeno glasanje u parlamentu o sporazumu o Bregzitu biti treće nedjelje januara.

Parlament Velike Britanije je prošle nedjelje trebalo da glasa o dogovoru o Bregzitu koji je Mej postigla s liderima EU, ali je ona odložila glasanje pošto je bilo jasno da će većina poslanika biti protiv njega.

Mej pokušava da dobije izvjesne ustupke od EU kako bi dobila podršku poslanika, ali je iz EU poručeno da neće biti novih pregovora.

Premijerka je danas rekla da će rasprava o sporazumu biti nastavljena 7. janaura kada se poslanici vrate s božićne pauze, a da bi glasanje moglo biti nedjelju dana kasnije, prenio je Asošiejtid pres.

"Znam da ovo nije savršeni dogovor svih. To je kompromis. Ali ako dozvolimo da savršeno bude neprijatelj dobrog onda rizikujemo da izađemo iz EU bez dogovora", rekla je Mej.

Opozicioni poslanici kao i deo većinskih konzervativaca se oštro protivi sporazumu, kao i načinu na koji Mej vodi proces izlaska iz EU.

"Premijerka nas cinično vodi u cajtnot pokušavajući da navede parlament u izbor između dva neprihvatljiva ishoda: njenog dogovora i nemanja dogovora", rekao je lider Laburističke partije Džeremi Korbin.

"Drugi referendum - nepovratna šteta"

Sve više britanskih političara vjeruje da bi novi referendum o Bregzitu mogao biti izlaz iz situacije u kojoj Mej teško da može da progura dogovor kroz parlament. U slučaju da dogovor ne prođe poslanike, Velika Britanija bi možda morala da izađe iz EU bez ikakvog dogovora, što je, po mnogima, katastrofalan scenario.

Mej je rekla poslanicima da bi organizovanje novog referenduma bila poruka milionima koji su vjerovali u demokratiju da britanska demokratija ne donosi rezultate.

Ona je dodala da bi takvo glasanje dalje podijelilo zemlju baš kada ona treba da se ujedini.

Novi referendum bi "nanio nepovratnu štetu integritetu našeg političkog života" upozorava britanska premijerka.

Najspornija tačka dogovora je takozvana "bekstop" zaštitna odredba koja treba da obezbijedi da granica između Irske i Sjeverne Irske ostane otvorena.

Zvaničnici EU su na prošlonedjeljnom samitu rekli da se o dogovoru o izlazu ne može opet pregovarati, mada su insistirali da "bekstop" odredba predstavlja privremeno rješenje i poslednju mjeru.

Mej je rekla da je imala "snažnu" raspravu s liderima EU u Briselu, ali da dvije strane i dalje razgovaraju o "daljim političkim i pravnim uvjeravanjima".

Portparol Evropske komisije Margaritis Skinjas, međutim, danas je rekao da trenutno nijesu predviđeni novi sastanci između predstavnika Velike Britanije i Evropske unije.

Britanska vlada bi trebalo na sjednici kabineta sjutra da razmatra plan za izlazak iz EU bez dogovora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније