Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

17. 12. 2018. 09:16   >>  08:52

PJONGJANG UPOZORAVA

Sankcije SAD prijete denuklearizaciji

Sjeverna Koreja osudila je nove sankcije koje su SAD uvele protiv te zemlje, navodeći da bi time mogla "zauvijek da se blokira" denuklearizacija Sjevernokorejskog poluostrva.

 

 

 

SAD su upravo uvele sankcije protiv trojice sjevernokorejskih lidera među kojima je jedan od najviših zvaničnika zemlje za koga je američka diplomatija navela da spada među "najgore na svijetu" po pitanju ljudskih prava.

Ove mjere, uglavnom simbolične pošto je Sjeverna Koreja već podvrgnuta brojnim sankcijama, donijete su u vrijeme kada su pregovori o nuklearnim pitanjima između Pjongjanga i Vašingtona u zastoju, navodi agencija Frans pres.

Predsjednik SAD Donald Tramp stalno pominje novi sastanak s sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom početkom 2019. godine. Njihov istorijski samit održan je u Singapuru u junu.

U saopštenju koje je sjevernokorejska novinska agencija KCNA objavila juče, Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje pozdravilo je Trampove napore za poboljšanje bilateralnih odnosa ali je optužilo Stejt department da želi "po svaku cijenu" da vrati te odnose na one kakvi su bili prošle godine obeilježene razmjenom vatre."

Vašington bi napravio "veliku grešku u proračunu" ukoliko bi vjerovao da može da prisili Sjevernu Koreju da odustane od svog nuklearnog arsenala pritiscima i sankcijama, navodi se u tekstu i dodaje da bi to "zauvijek blokiralo put ka denuklearizaciji poluostrva".

Na sastanku u Singapuru Tramp i Kim su se obavezali na potpunu denuklearizaciju Korejskog poluostrva ali nijesu govorili o detaljima kako će to biti ostvareno, što ostavlja prostor za razna tumačenja.Vašington traži denuklearizaciju Sjeverne Koreje prije bilo kakvog ukidanja sankcija dok Pjongjang osuđuje "gangsterske metode " Amerikanaca i optužuje ih da traže jednostrano razoružanje bez bilo kakvih ustupaka.

Najnovije sankcije protiv trojice zvaničnika usvojene su na osnovu redovnog izvještaja Stejt departmenta američkom Kongresu koji se posebno odnosio na nedostatak slobodnih medija i slobde izražavanja u Sjevernoj Koreji.

"Kršenja ljudskih prava u Sjevernoj Koreju i dalje su među najgorim na svijetu i uključuju vanpravna ubistva, prinudni rad, mučenja, produženi arbitrerni pritvor, silovanja, prisilne pobačaje i drugo seksualno nasilje", navelo je američko Ministarstvo spoljnih poslova.

Među sakncionisanim zvaničnicima je direktor odjeljenja za Organizaciju u Korejskoj radničkoj partiji Čve Ren He, koji se smatra desnom rukom sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније