Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 08. 2013. 13:40   >>  13:40

"DAN BIJESA"

Egipat pred građanskim ratom

Egipat se nalazi u opasnosti od sve većih sukoba. Muslimansko bratstvo za danas najavljuje "milionske marševe bijesa", a policija je čak dobila odobrenje da koristi bojevu municiju. Vojska čuva najvažnije zgrade u Kairu, a strahuje se da najveća arapska zemlja srlja u građanski rat.

Agencije prenose da je Muslimansko bratstvo najavilo za danas "milionske marševe bijesa" širom zemlje. Ujedinjene nacije, SAD i evropske zemlje osudile su nasilje u kojem je prije dva dana poginulo više od 600 ljudi.

Stigao je, međutim, poziv i na kontrademonstracije.

"Protesti protiv vojnog puča počeće od svih džamija u Kairu i krenuti ka Trgu Ramzes, posle molitve", napisao je na Tviteru portparol Muslimanske braće Gehad el Hadad, nazvavši taj petak kao "dan gnijeva".

BBC izvještava da su ulice Kaira pune naoružane policije, vojske i oklopnih vozila, koji su opkolili glavne trgove. Na kontrademonstracije pozvao je i Front nacionalnog spasenja, koji je protivnik svrgnutog Morsija.

Ima izvještaja i da su na ulice pozvani i “obični” ljudi kako bi zaštitili svoj komšiluk i crkve širom zemlje. Na meti islamista mogla bi se naći Koptska crkva, budući da neki smatraju da je imala ulogu u svrgavanju Morsija, ocjenjuje BBC.

Egipatske vlasti su poručile da će se boriti protiv "terorističkog djelovanja i sabotaža" koje su navodno izvodili pripadnici i pristalice Muslimanskog bratstva.

 

Prelazna egipatska vlada uvela je srijedu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbjednosnih snaga s demonstrantima ubijeno najmanje 638 ljudi, a gotovo 4.000 povrijeđeno. Morsijeve pristalice tvrde da je bilans žrtava veći od 3.000.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u Egiptu da prekinu nasilje i suzdrže se od sukoba, dok je Kancelarija visoke predstavnice EU za spoljnu politiku, Ketrin Ešton objavila je da će se ministri spoljnih poslova svih 28 članica Evropske unije sastati u ponedjeljak, 19. avgusta, kako bi razgovarali o krizi u Egiptu i mogućim mjerama EU.

Sukobe u Egiptu osudili su svi vodeći svjetski zvaničnici, a američki predsjednik Barak Obama otkazao je ranije planirane zajedničke vojne vježbe egipatske i američke vojske, i zahtijeva da se vanredno stanje ukine odmah.

Turska je opozvala svog amabasadora u Egiptu "zbog konsultacija".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније