Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Beta, Objavila: M.M.Lj. ]

12. 12. 2018. 20:34   >>  20:11

SPORAZUM SA EU

Sjutra posljednja šansa za Terezu Mej

Iako su bespogovorno stavili do znanja da više ne može biti pregovora o sporazumu sa Velikom Britanijom o izlasku iz članstva, vođe Evropske unije čekaju da sjutra u Briselu posljednji put dobiju objašnjenja britanske premijerke Tereze Mej šta bi još mogli učiniti da joj pomognu da ubijedi parlament u Londonu da glasa za sporazum s EU.

 

To je danas novinarima prenio visoki zvaničnik Savjeta ministara EU koji, dok mediji ocjenjuju da u Velikoj Britaniji prijeti političko rasulo i pad vlade, budući da se ne vidi šta bi to premijerka Mej još mogla izvući kao ustupak od EU da bi privoljela parlament da glasa za sporazum.

Šefovi država ili vlada EU će u iduća dva dana razmotriti i spoljnopolitička pitanja, uključujući odnose s Rusijom i produžetak sankcija prema Moskvi posebno zbog zbivanja u Azovskom moru, a teme zasjedanja su i migracije, bezbjednost i odbrana i jačanje zone eura.

Premijerku Mej osporava i dio njene vladajuće stranke, a parlament se najviše protivi dijelu sporazuma koji praktično do 2022. obezbjeđuje Sjevernoj Irskoj da i kad Velika Britanija, u martu iduće godine, prestane da bude članica Unije, ostane u suštini bez granice vezana za Irsku, članicu EU.

Zvaničnik EU je predočio da se scenario "grubog izlaska", bez sporazuma, sve više čini mogućim u mjeri u kojoj britanski parlament odlaže ili nije u stanju da odluči da li prihvata sporazum o Bregzitu koji su poslije mukotrpnih pregovora potpisali EU i vlada u Londonu.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je u pozivnom pismu liderima Unije naglasio da se, uz očekivanje nagodbe u Londonu, uveliko vrše sve pripreme i za izlazak Velike Britanije iz članstva EU i bez sporazuma, čime bi ta sadašnja 28. članica Unije postala potpuno strana "treća zemlja" koja bi morala da pregovara o svim vidovima saradnje s EU.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian isključio je danas mogućnosti ponovnih pregovora o sporazumu između Londona i Brisela o istupanje Velike Britanije iz Evropske unije (EU) (Bregzit).

"Neće biti ponovnih pregovora", rekao je Le Drian u francuskom parlamentu dok se britanska premijerka Tereza Mej suočava s glasanjem o povjerenju u svom parlamentu.

Vođe 27 članica EU će sjutra, pošto prethodno dobiju posljednja objašnjenja od premijerke Mej, na sastanku bez nje razmotriti šta će učiniti.

Izvori u Briselu su rekli da je jedino moguće da jednom političkom deklaracijom "ohrabre" političke snage i parlamentarce u Velikoj Britaniji da ipak prihvate sporazum.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније