Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

12. 12. 2018. 11:47 >> 11:21

DEMONSTRACIJE U GAZI

Palestinski dječak preminuo nakon ranjavanja

Palestinski dječak podlegao je povredama zadobijenim tokom sukoba izraelske vojske i demonstranata duž granice pojasa Gaze, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

"Ahmed Abu Abed, uzrasta četiri godine i osam mjeseci, preminuo je od posljedica ranjavanja prošlog petka istočno od Kan Junisa", saopštio je kasno sinoć portparol ministarstva Ašraf al-Kidra.

U saopštenju se ne navodi kako je dijete ranjeno. Rođak dječaka rekao je Frans presu da je ranjen šrapnelom, kada je njegov otac pogodjen za vrijeme rednovnih protesta petkom duž granice.

Ostalo je nejasno zašto je dijete odvedeno na taj protest i nema nezavisne potvrde okolnosti ranjavanja dečaka. On će danas biti sahranjen.

Oko 10.000 Palestinaca protestovalo je duž granice Gaze prošlog petka, četvrtu sedmicu zaredom, otkako su se Hamas, islamska ekstremistička organizacija koja vlada tom teritorijom, i Izrael dogovorili o prekidu vatre posredstvom Egipta u novembru.

Ministarstvo zdravlja u Gazi je navelo da je tog dana u sukobima s izraelskim vojnicima ranjeno 33 ljudi, a izraelska vojska je rekla da nijedan Palestinac nije uspio da se probije kroz graničnu ogradu.

Takođje je rečeno da vojska razmatra incident i da optužuje lidere Hamasa da koriste stanovnike kao ljudske štitove.

"Teroristička organizacija Hamas cinički koristi stanovnike Gaze, posebno žene i djecu kao ljudske štitove i stavlja ih ispred za vrijeme nasilnih nereda i terorističkih napada", navedela je u današnjem saopštenju vojska i dodala da čini sve da izbjegne povređivanje djece.

Od kraja marta kada su protesti, nazvani "Veliki marš povratka" počeli, poginulo je najmanje 235 Palestinaca, uključujući 50 članova Hamasa, po podacima Frans presa. Za to vrijeme poginula su dva izraelska vojnika.

Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze i za pravo na povratak na sadašnju izraelsku teritoriju, odakle su otjerani ili su pobjegli u ratu koji je izbio 1948. poslije stvaranja Izraela.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније